Dezvoltarea bebelușului: Cât trebuie să ia în greutate în primul an de viață

Greutatea la naștere reflectă starea de nutriție și de sănătate a mamei în timpul sarcinii, fiind un important factor prognostic pentru mortalitatea și morbiditatea infantilă. Ea este influențată de durata gestației, greutatea mamei, numărul de sarcini anterioare, expunerea mamei și implicit a produsului de concepție la toxice (nicotină, alcool etc), altitudine, diverși factori patologici și de o serie de factori încă neelucidați.

Greutatea nou-născutului este strâns corelată cu vârsta gestației (durata sarcinii), majoritatea copiilor ajunși la termen (38-42 săptămâni de sarcină) având la naștere o greutate cuprinsă între 2850 grame și 4050 grame (termen medical: normoponderal, eutrofic).

Primul an de viață al copilului denumește perioada de nou-născut (0-29 zile) și sugar (1-12 luni) și este perioada caracterizată printr-o dezvoltare complexă și accelerată a bebelușului. Este perioada în care bebelușul (termen folosit în viața de zi cu zi pentru nou-născut și sugar), după scăderea inițială în greutate (majoritatea copiilor născuți la termen, după scăderea fiziologică în greutate, vor reveni la greutatea avută la naștere în jurul vârstei de 10-14 zile), are o creștere în greutate la început semnificativă, care scade pe măsura înaintării în vârstă.

Cât ia în greutate un bebeluș în primul an de viață

Ritmul de creștere al bebelușului născut la termen și cu o greutate normală (normoponderal) se poate calcula raportându-l la adaosul ponderal zilnic, astfel:

  • între 15 zile și 3 luni: 30 – 35 g/zi. Se va ține cont de scăderea cu 8% din greutatea la naștere în primele zile de viață, reprezentând 150-300 grame și care se va recupera în primele 2 săptămâni de viață)
  • între 3 și 6 luni: 30 g/ zi
  • între 6 și 9 luni: 20 – 25 g/ zi
  • iar între 9 luni și 1 an: 15 – 20 g/ zi.

Creșterea în greutate, în perioada de nou-născut și sugar, se face astfel:

  • în lunile 1 – 4: este ideal ca bebelușul să ia în greutate 750 g/lună
  • în lunile 5 – 8: câte 500 g/lună
  • în lunile 9 – 12: câte 250 g/lună.

În principiu, un sugar în vârstă de 4 luni dublează greutatea de la naștere, iar la vârsta de 1 an o triplează.

Creșterea în greutate a bebelușilor diferă și în funcție de sexul copilului. De regulă, băieții au o greutate mai mare la naștere decât fetele și acest lucru rămâne în principiu constant și în perioada de nou-născut și sugar. Copiii cu greutate mai mare la naștere iau mai lent în greutate decât cei cu greutate mai mică la naștere, care trebuie să recupereze.

Situația creșterii în greutate diferă la prematur (copii născuți la o vârstă gestaționară mai mică de 37 săptămâni și cu o greutate la naștere sub 2.500 grame). În cazul lor, sporul ponderal este în primele luni mai mare decât la bebelușii născuți la termen (la vârsta gestațională de 38-42 săptămâni). Astfel, un prematur îngrijit corespunzător ar trebui să-și dubleze greutatea încă de la vârsta de 2 luni, să o tripleze la 6 luni, iar la vârsta de 1 an ar trebui să aibă de 6 ori greutatea de la naștere.

Alăptarea vs. lapte praf și impactul asupra creșterii în greutate a bebelușului

Alăptarea vs. lapte praf și impactul asupra creșterii în greutate a bebelușului

Alimentația ideală a bebelușului în primele 6 luni de viață este cea naturală (cu lapte de la mamă). Datorită conținutului său perfect adaptat nevoilor acestuia, cu o biodisponibilitate maximă a principalilor nutrienți, laptele matern (de la sân sau muls) asigură o creștere și o dezvoltare optime.

În cazul în care bebelușii nu pot fi alimentați natural din diverse motive (lapte matern insuficient, anumite boli ale mamei sau ale bebelușului), se recurge la suplimentarea sau chiar înlocuirea totală a meselor de lapte matern cu formule de lapte (lapte praf).

În principal, în primele 3 – 4 luni de viață, copiii alăptați exclusiv și cei hrăniți cu formulă de lapte au același ritm de creștere. Situația se schimbă după 4 luni, când copiii alimentați cu lapte praf cresc mai mult în greutate față de cei alimentați cu lapte matern, bebelușii alimentați artificial fiind ulterior mai predispuși la obezitate.

Cât mănâncă un bebeluș

Greutatea bebelușului reflectă, în principal, cantitatea de mâncare pe care o primește, excepție făcând situațiile în care alimentele ingerate nu sunt absorbite eficient în tubul digestiv. Ideal, bebelușul ar trebui să fie alimentat doar cu lapte matern până la vârsta de 6 luni. În cazul în care mama nu are suficient lapte, iar copilul nu ia suficient în greutate în fiecare lună, este necesar ca alimentația naturală să fie suplimentată cu lapte praf.

În cazul în care mama nu poate alăpta deloc copilul, acesta va primi 7 mese pe zi în perioada de nou-născut, 6 mese pe zi până la vârsta de 5 luni și 5 mese pe zi între 5 luni și 1 an. Pentru a putea calcula cantitatea pe care un bebeluș trebuie să o mănânce într-o zi, se poate folosi formula Apert: G (g)/10 + 300.

Evoluția greutății unui bebeluș în primul an

Evaluarea greutății copilului în primul an de viață se face prin cântărire, cu ajutorul cântarului electronic. Bebelușul nu trebuie cântărit zilnic, ci săptămânal în prima lună de viață și lunar ulterior.

De când vine micuțul pe lume, preocuparea părinților este încadrarea greutății copilului în graficele de creștere pentru copii. Bebelușul este măsurat și cântărit periodic, pentru a vedea dacă se dezvoltă bine.

Când ar trebui să consulți medicul pediatru?

Când ar trebui să consulți medicul pediatru?

Graficele de creștere la copii fac parte din orice control medical de rutină și indică felul în care se dezvoltă copilul în raport cu alți copii de același sex și vârstă. Mai mult, acestea permit evaluarea copiilor pe măsura înaintării în vârstă și formularea diagnosticului de malnutriție (afectarea greutății în plus sau în minus).

Greutatea copilului este, de cele mai multe ori, în strânsă legătură cu alimentația. Există anumite formule utilizate de medic pentru calcularea cantității de lapte și, ulterior, de alimente diversificate pe care bebelușul ar trebui să o primească într-o zi.

Părintele ar trebui să se prezinte la medicul pediatru când observă că bebelușul său stagnează sau chiar scade în greutate. Medicul pediatru este cel care poate evalua nou-născutul sau sugarul, iar în urma discuției cu mama (anamneză) poate stabili care sunt cauzele și care este conduita de urmat.

Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.