Examenul sumar de urină
Se efectuează din prima urină de dimineață recoltată într-un recipient tip “eprubetă” luat în prealabil de la laborator / punct de recoltare.
Atenție!
Nu utilizați recipiente din gospodărie; oricât de bine le-ați spăla tot există riscul să rămână urme de substanțe care să altereze rezultatul analizei.
Determinări cantitative din urină
Determinări cantitative din urină (glucoză, uree, creatinină, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, proteine, acid uric, clearence la cratinină, etc) se efectuează dintr-un eșantion din urină din 24 de ore. Pentru acest lucru se procedează în felul următor:
Prima urină de dimineață se aruncă.
Toată urina de peste zi și de peste noapte se adună într-un recipient curat, cu capac, cu volum de minim 2 litri și care se ține la întuneric.
Urina de a doua zi dimineața se adaugă peste urina strânsă în recipient.
Se citește volumul total de urină și se notează (este bine ca recipientul să fie gradat din 100 în 100 de mililitri pentru a se putea măsura în final cantitatea totală de urină).
Din recipient se decantează o cantitate de urină (cca 10 ml) în eprubeta luată în prealabil de la laborator, după ce se omogenizează bine întreaga cantitate de urină.
Pe eprubetă se notează volumul total de urină strâns în 24 de ore.
Microalbuminuria, amilazuria sau orice altă analiză ce se efectuează din « urina spot »: pentru această examinare se recomandă recoltarea unui eșantion de urină din a doua emisie de urină din ziua respectivă; urina se recoltează într-o eprubetă obținută de la laborator similară celei pentru sumarul de urină sau într-un recipient tip « urocultor ».
Urocultura se recoltează urmându-se strict indicațiile de mai jos:
Înainte de micțiune se efectuează o toaletă riguroasă a regiunii urogenitale cu apă și săpun (nu se utilizează substanțe sau soluții dezinfectante sau ceaiuri de plante) și ștergerea cu un prosop curat.
La bărbați se retractează prepuţul pentru a decalota complet glandul care se spală cu apă şi săpun și apoi menţinând în continuare glandul decalotat, se recoltează proba de urină.
La femei, pentru a evita contaminarea probei cu secreţii vaginale în exces, sau cu sânge în timpul ciclului menstrual, se recomandă folosirea unui tampon intravaginal. Pentru urocultură se foloseşte un recipient care se deschide doar în momentul recoltării probei. Se va evita atingerea recipientului în interior sau de zona genitală.
Se recoltează o cantitate de aprox. 10-20 ml din jetul mijlociu direct în recipientul steril luat în prealabil de la laborator (primul jet se lasă să curgă în toaletă).
Recipientul de recoltă (urocultorul) se deschide înainte de micțiune iar capacul acestuia se pune cu gura în sus pe o suprafață curată pe perioada recoltării; la sfârșitul recoltării capacul se înfiletează strâns pentru a evita atât scurgerea urinii cât și eventuala ei contaminare.
În cazul în care se utilizează un recoltor tip URI SWAB se procedează în felul următor: după efectuarea toaletei locale se scoate capacul recipientului la care este atașat pe tijă un burete special. Pe acest burete se lasă să curgă urină din jetul mijlociu. După îmbibarea buretelui cu urină, acesta se introduce în tubul respectiv și se înșurubează capacul etanș.
Se recomandă ca recoltarea urinii pentru urocultură să se efectueze înainte de începerea unui tratament cu antibiotic. Dacă recoltarea se realizează sub tratament antibiotic vă rugăm să precizați antibioticul utilizat. Pentru verificarea eficacității terapiei cu antibiotic, urina se va colecta după minim 5 zile de la ultima doză administrată.
După recoltare, probele se păstrează la temperatura camerei (18-25°C) şi vor fi aduse la laborator în cel mult 2 ore. În situaţia în care transportul către laborator nu se poate efectua în două ore, proba îşi menţine stabilitatea refrigerată (4°C) pentru maxim 24 ore.
Urina pentru Proba Addis minutat
se recoltează urmându-se strict indicațiile de mai jos:
Prima urină de dimineață se aruncă.
Se ingeră o cantitate de 250 ml apă (plată sau de robinet).
Se colectează urina emisă în timp de exact 3 ore de la ingestia apei; colectarea se face într-un recipient curat și uscat.
Pe perioada colectării urinei se recomandă repaus la pat; se evită obligatoriu efortul fizic de orice grad.
După terminarea perioadei de 3 ore, se măsoară cantitatea de urină colectată; volumul se notează.
Din această urină, după omogenizare prin rotirea blândă a recipientului, se decantează un eșantion de cca 20 ml într-un recipient tip « urocultor ».
Se aduce imediat la laborator evitându-se expunerea la temperaturi extreme pe parcursul transportului.