Noua formă de hepatită de cauză necunoscută: ce trebuie să știi

Ce este noua hepatită de cauză necunoscută

Începând cu data de 21 aprilie 2022, Organizația Mondială a Sănătății a raportat aproximativ 200 de cazuri de hepatită de cauză necunoscută, cu precădere în rândul copiilor. Până în momentul respectivei comunicări, 11 state din Europa și unul de pe continentul american au raportat cazuri de hepatită de cauză necunoscută.

Tabloul clinic reprezentativ pentru cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute, în timp ce multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături, apariția hepatitei acute severe și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartataminotransferază sau alaninaminotransferază mai mare de 500 UI/L) și icter.

Majoritatea pacienților nu au prezentat printre simptome și febra. Ceea ce face ca această nouă hepatită să fie necunoscută este faptul că virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitice A, B, C, D și E) nu au fost detectate în niciunul dintre cazurile raportate.

Simptomele hepatitei de cauză necunoscută

Zece cazuri de hepatită acută severă de etiologie necunoscută la copii mici, anterior sănătoși, au fost raportate inițial în Scoția în luna aprilie. În 9 dintre aceste cazuri simptomatologia a debutat cu aproximativ o lună înainte de diagnostic. În urma analizării mai multor cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii, s-a constat că tabloul clinic poate să includă următoarele semne și simptome:

  • icter;
  • diaree;
  • vărsături;
  • dureri abdominale.

Majoritatea pacienților diagnosticați cu hepatită de cauză necunoscută necesită spitalizare.

Complicații

Până la data de 11 mai, o serie de pacienți au necesitat transplant de ficat, în timp ce 11 decese s-au înregistrat în Statele Unite ale Americii (5), Palestina (1) și Indonezia (5).

Posibile cauze

Posibile cauze

În cazul acestei forme de hepatită se vorbeşte despre două posibile cauze:

În urma cercetărilor efectuate de specialiști, Organizația Mondială a Sănătății a informat că adenovirusul a fost detectat în cel puțin 74 de cazuri, iar din numărul de cazuri cu informații despre testarea moleculară, 18 au fost identificate ca fiind de tip F 41. Virusul SARS-CoV-2 a fost identificat în 20 de cazuri dintre cele care au fost testate, în timp ce 19 pacienți au fost detectați cu infecție SARS-CoV-2 și cu adenovirus.

Infecția cu adenovirus

Infecția cu adenovirus se poate manifesta prin următoarele:

  • simptome comune de răceală sau gripă;
  • febră;
  • durere în gât;
  • bronșită acută (inflamația căilor respiratorii);
  • pneumonie (infecție a plămânilor);
  • conjunctivită;
  • gastroenterită acută (inflamația mucoasei stomacului sau a intestinelor care provoacă diaree, vărsături, greață și dureri de stomac).

În cazuri excepționale, infecția cu adenovirus poate duce la:

  • inflamație sau infecție a vezicii urinare;
  • boli neurologice (afecțiuni care afectează creierul și măduva spinării).

Adenovirusurile pot provoca afecțiuni ușoare până la severe, deși cele grave sunt mai puțin frecvente. S-a constatat faptul că persoanele cu sistem imunitar slăbit ori cele cu boli respiratorii sau cardiace prezintă un risc mai mare de a dezvolta o boală severă din cauza unei infecții cu adenovirus.

Analize pentru diagnostic

Analize pentru diagnostic

Testele pentru identificarea prezenței virusurilor hepatitice A, B, C, D, E în corp au fost negative în cazul pacienților care prezentau simptome ale hepatitei de cauză necunoscută astfel că, în aceste situații, sunt necesare investigații suplimentare.

Anticorpi specifici virusurilor hepatice

Investigațiile de laborator în cazul hepatitei cuprind o serie de teste de sânge utilizate pentru a detecta infecția actuală sau anterioară cu hepatita Ahepatita B sau hepatita C, pentru detectarea anticorpilor.

Teste antigen

Analizele de laborator necesare în cazul hepatitei de cauză necunoscută trebuie să aibă ca rezultat excluderea hepatitei de tip A, B, C, D sau E. Pentru realizarea testelor antigen se recoltează o probă de sânge venos de la pacientul suspect.

Transaminaze TGO/TGP

În prezent, pentru detectarea hepatitei de cauză necunoscută, pe lângă faptul că se exclud celelalte tipuri de virusuri hepatitice (A-E), se examinează și transaminazele TGO/TGP  care pot prezenta valori de 10 ori mai mari decât normalul.

Teste pentru adenovirus

Pentru diagnosticarea infecției cu adenovirusuri (peste 50 de tipuri la număr) se fac teste antigen prin recoltarea de probe de sânge și, de asemenea, se efectuează teste de scaun. Cel mai comun test de antigen este testul imunoenzimatic indirect pentru detectarea anticorpilor împotriva adenovirusului (ELISA).

Tratamentul recomandat

Deocamdată nu există un tratament pentru hepatita de cauză necunoscută recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, însă pentru adenovirusuri trebuie detectată sursa infecției. Diagnosticul poate include o anamneză și un examen clinic obiectiv complet, analize de sânge, cultură din secrețiile nazale (exudat nazal), cultura din scaun și/sau teste imagistice.

Tratamentul depinde de severitatea bolii și, de cele mai multe ori, are ca scop ameliorarea simptomelor și hidratarea intensă.

Cum poate fi prevenită hepatita de cauză necunoscută

Legătura dintre adenovirusuri și hepatita de cauză necunoscută a condus specialiștii la următoarele concluzii privind prevenirea infectării.

  • Igienă corespunzătoare: Spălați mâinile cât mai des cu apă și săpun;
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate;
  • Evitați contactul cu persoanele bolnave.

De asemenea, atunci când apar simptome ale hepatitei de cauză necunoscută:

  • Evitați contactul cu alte persoane și izolați-vă;
  • Acoperiți-vă gura și nasul când tușiți sau strănutați;
  • Evitați să folosiți în comun tacâmuri sau pahare;
  • Spălați-vă mâinile des cu apă și săpun, mai ales după ce ați folosit toaleta.

Bibliografie

  1. “CDC Investigating 109 Unusual Hepatitis Cases in Kids in Outbreak.” STAT, 6 May 2022, www.statnews.com
  2. “Multi-Country – Acute, Severe Hepatitis of Unknown Origin in Children.” Who.int, 2022, www.who.int
  3. European Centres for Disease Control. „Increase in severe acute hepatitis cases of unknown aetiology in children”. European Centres for Disease Control, 2022. https://www.quotidianosanita.it
  4. “Multi-Country – Acute, Severe Hepatitis of Unknown Origin in Children.” Who.int, 2022, www.who.int
  5. “Acute Hepatitis of Unknown Aetiology – the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland.” Who.int, 2022, www.who.int
  6. Symptoms of Adenovirus. 2022, www.cdc.gov
  7. “What You Need to Know about Adenovirus – APIC.” APIC, 2018, https://apic.org
Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.