Pregătirea pentru investigații Imagistice

RMN

Pentru examinarea abdominală sau abdomino-pelvină este probabil ca medicul să vă ceară să nu mâncați nimic cu 3-6 ore înainte de investigație. Dacă nu vi se fac alte recomandări, vă puteți urma rutina zilnică și, dacă urmați un anumit tratament, vă puteți lua medicamentele în mod normal. Anumite investigații pot necesita administrarea, de către cadrele medicale, a unei substanțe de contrast intravenoase pentru o mai bună vizualizare a organelor.

Înainte de examinare, trebuie să vă scoateți bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de păr, agrafele și să îndepărtați orice alte obiecte care pot conține metal (stilou, chei, monede, aparate auditive, piercing-uri). De asemenea, trebuie să știți că, în timpul examinării, anumite tatuaje realizate cu pigmenți metalici pot produce o senzație de căldură locală.

Anunțați medicul dacă suferiți de orice fel de afecțiune medicală sau dacă ați trecut printr-o intervenție chirurgicală recentă!

În cazul în care aveți montat un sterilet, anunțați medicul ginecolog înaintea efectuării unei examinări IRM , pentru a valida compatibilitatea acestuia cu câmpul magnetic.

Deși nu s-a dovedit că IRM poate influența evoluția sarcinii, se recomandă evitarea examinării în primul trimestru.

Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă și nedureroasă. Examinarea are loc în timp real, este de scurtă durată și poate dura între 10 și 60 de minute. Datorită tehnologiei computerizate avansate, CT-ul este o procedură de diagnosticare precisă asupra structurilor și organelor interne ale corpului.

În situații de urgență, tomografia computerizată poate detecta rapid leziuni interne, mai ales după un traumatism complex.

Riscurile investigației prin intermediul computerului tomograf sunt reduse, însă pacienții trebuie să știe că:

– substanța de contrast poate determina o senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură, iar unii pacienți pot avea dureri de cap sau stare de greață.
– substanța de contrast poate provoca reacții alergice.
– este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), iar medicul trebuie informat cu privire la numărul expunerilor anterioare la radiații ale pacientului.

Înainte de efectuarea investigației, medicul trebuie să știe dacă:

– femeia este însărcinată sau alăptează – din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale. În cazul în care alăptează, aceasta va fi sfătuită să nu mai alăpteze pentru una sau două zile și să folosească un preparat de lapte, timp în care va fi eliminată din organism substanța de contrast.
– pacientul are alergii la vreun medicament sau chiar la substanța de contrast.
– pacientul are diabet sau folosește metforminul ca medicament hipoglicemiant.
– pacientul are probleme cu glanda tiroidă – substanța de contrast administrată la personale cu hipertiroidie poate cauza crize tireotoxice.
– pacientul urmează tratament cu iod radioactiv – substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida.
– pacientul are mielom multiplu.
– pacientul suferă de o afecțiune cardiacă.
– pacientul este claustrofobic – caz în care va fi sedat pe timpul examinării.
– pacientul a făcut alte radiografii în care a fost folosit bariul sau dacă i s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele patru zile – aceste două substanțe sunt vizibile pe radiografie și fac dificilă interpretarea rezultatului tomografiei computerizate.

Pentru a nu influența rezultatele investigației, în ziua în care efectuați examinarea nu folosiți loțiuni de corp, creme, deodorant sau parfum în zona pieptului sau axile. Aceste produse conțin substanțe care pot denatura imaginea.

De asemenea, este recomandat să efectuați investigația într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, când sânii nu sunt dureroși.

Prezentați medicului rezultatul mamografiei anterioare (dacă este cazul). Astfel, specialistul va putea descoperi mai ușor leziunile sau va putea evalua evoluția unei probleme.

Această investigație nu necesită o pregătire în prealabil. În momentul efectuării investigației, pacientul este rugat să-și îndepărteze hainele, bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii și alte obiecte metalice care pot genera artefacte ale imaginii.

Pregătirea pacientul pentru o ecografie trebuie să respecte PROTOCOALELE în funcţie de tipul ecografiei.

– ecografie abdominală – pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie, deoarece conţinutul gazos intestinal trebuie să fie redus astfel încât să permită vizualizare adecvată a structurilor interne. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu 24 de ore înainte de INVESTIGATIE, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune).
La adultii care au exces de gaze intestinal (‘sunt balonati’) se vor administra preparate de plante de tip Carbune medicinal, Gasex, sau Espumisan, in cele 2 zile premergatoare examenului, conform prospectului, la toate mesele principale.
– ecografie pelvină – pentru această investigaţie este indicat ca pacientul să consume 1 litru de apă cu o oră înainte, astfel încât vezica urinară să fie plină.
Pentru ecografia din timpul sarcinii, ESTE RECOMANDAT CA PACIENTA SA NU FOLOSEASCA IN ZIUA RESPECTIVA CRÈME SAU LOTIUNI CORPORALE.
PENTRU ECOGRAFIA MAMARA NU SUNT NECESARE PREGATIRI ANTERIOARE.

Investigația nu necesită o pregătire prealabilă.

• este recomandat să nu mâncați nimic cu 10 ore înainte și să nu mai beți apa cu 3-4 ore înaintea procedurii
• tratamentele cronice nu se întrerup – de exemplu, tratamentul pentru hipertensiunea arterială va fi luat cu o cantitate foarte mică de apă cu 3-4 ore înainte de procedură
• dacă endoscopia se efectuează pentru prelevarea de țesuturi, este recomandat să opriți tratamentul cu anticoagulante și antiinflamatoare nesteroidiene, cu acordul medicului curant (cardiolog etc.)
• în cazul în care pacientul optează pentru sedare profundă, este recomandat să vina însoțit

Pentru a nu influența rezultatele investigației, în ziua în care efectuați examinarea nu folosiți loțiuni de corp, creme, deodorant sau • în funcție de preparatul folosit pentru curățarea colonului, pregătirea pacientului are durată și condiții impuse de acesta. Medicul sau personalul desemnat de acesta vă va explica în amănunt cum să procedați.
• programarea se face cu cel puțin 24 de ore înaintea explorării.
• medicul care stabilește indicația pentru explorare va explică indicația, tehnica și posibile incidente ale investigației.
• explorarea durează în medie 15-30 de minute (se poate efectua medicație antialgică și/sau sedativă pentru creșterea confortului procedurii și atunci pacientul nu va conduce autoturismul pentru 6 ore postprocedural).
• în cazul în care pacientul optează pentru sedare profundă, este recomandat să vina însoțit. în zona pieptului sau axile. Aceste produse conțin substanțe care pot denatura imaginea.

De asemenea, este recomandat să efectuați investigația într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, când sânii nu sunt dureroși.

Prezentați medicului rezultatul mamografiei anterioare (dacă este cazul). Astfel, specialistul va putea descoperi mai ușor leziunile sau va putea evalua evoluția unei probleme.