Ecografie 2D

Statistici:

Peste 1000 de nou-nascuti mor, in fiecare an, din cauza unor afectiuni ce s-ar fi putut trata, daca ar fi fost descoperite in timpul sarcinii.
Statisticile arata ca mortalitatea perinatala reprezinta peste 90% din numarul total de decese, insemnand ca foarte multi copii se nasc morti sau decesul survine in primele sase zile dupa nastere.
Ce este ecografia 2D?
Vezi mai mult.

Ecografia este o tehnologie care foloseste sunetul pentru a produce imagini ale structurilor din interiorul corpului uman. O sonda portabila emite unde sonore, care sunt reflectate inapoi de diferitele structuri din corp. Aceste sunete reflectate sunt transformate in semnale electrice detectate de traductoare, care apoi produc imagini bidimensionale care pot fi interpretate de catre profesionistii din domeniul medical.

Ecografia 2D este tipul de ecografie standard folosita in sarcina.

In timpul sarcinii, un dispozitiv cunoscut sub numele de traductor este utilizat pentru a se deplasa de-a lungul abdomenului mamei si acest lucru trimite unde sonore prin abdomen si prin uter. Aceste unde sonore produc ecouri. Un computer preia mesajele ecou si le transpun pe un ecran. Gestatia, cresterea, bataile inimii, dezvoltarea si marimea unui bebelus pot fi vazute clar folosind ecografia 2D. Pozitia placentei, a cordului si a minciunii/pozitiei copilului poate fi, de asemenea, vazuta clar. Imaginile de la o ecografie 2D tind sa fie in alb si negru si au acelasi nivel de detaliu ca un negativ fotografic. Se vor vedea diferite imagini in functie de cum este copilul si de pozitia lor.

Ecografiile 2D sunt sigure?

Multi parinti se ingrijoreaza de siguranta ecografiilor de sarcina. Cu toate acestea, ecografiile au fost folosite in timpul sarcinii de peste 30 de ani si nu exista dovezi ca ar dauna nici mamei, nici copilului. Deoarece ultrasunetele se bazeaza pe unde si nu pe radiatii, asa cum fac razele X, acestea sunt mult mai putin riscante.

Ecografia nu se limiteaza la utilizarea in timpul sarcinii, ci este utilizata pentru o serie intreaga de diagnostic si tratamente medicale. Orice organ poate fi vizualizat prin ultrasunete si poate fi evitat.

Cum ma pregatesc pentru o ecografie 2D?

Unele mame aleg sa bea o bautura dulce sau rece inainte de procedura sau a se strange de burtica in efortul de a-si stimula copilul. Un gel cald se va aplica pe traductor pe partea superioara. Aceasta este o substanta alunecoasa, clara si transparenta care ajuta la reducerea oricarei rezistente intre traductor si piele. De asemenea, faciliteaza o transmitere mai clara a undelor sonore.

Uneori, imaginile sunt foarte clare si este usor pentru medicii sa interpreteze imaginile cu ultrasunete. In alte momente, acest lucru poate fi ceva mai dificil. In orice situatie, sonograful poate evidentia anumite organe, trasaturi si detalii ale bebelusului.

Cand se recomanda ecografiile 2D?

Ecografiile se recomanda in orice etapa din timpul sarcinii. Unii medici din domeniul sanatatii recomanda o ecografie 2D foarte devreme in timpul gestatiei pentru:

– Diagnosticarea unei sarcini;

– Determinarea daca unul sau mai multi embrioni sunt prezenti;

– Verificarea unde se afla placenta, in special in raport cu colul uterin al mamei;

– Determinarea daca exista anomalii fizice sau defecte de nastere;

– Estimarea perioadei de gestatie.

Cand se face de obicei ecografia 2D?

Ecografia se face intre 18-20 de saptamani de sarcina. Este pentru prima data cand se vad imagini clare cu copilul.

Medici Ecografie 2D

Marcu Carmen Florentina
Medic Primar
Ecografie/Inrijiri paliative
Hyperclinca Medlife Polimed Cub Center Afișare Date Medic

Se incarca prima data disponibila...