Formular cu reCAPTCHA


    Acest site este protejat de reCAPTCHA

    Tomografie computerizata

    Tomografia Computerizata (CT) este o metodă non-invazivă de diagnostic imagistic care utilizeaza raze X pentru a construi imagini in sectiune transversala (“felii”) prin regiunea copului examinata. In timp ce realizeaza o miscare de rotatie completa in jurul pacientului, sursa emite fascicul ingust de raze X ce traverseaza zona anatomica scanata sub diverse unghiuri, asfel generand informatie volumetrica.

    Metoda se bazeaza pe principiul absorbtiei diferite a razelor X de catre tesuturile expuse. Fasciculul atenuat este absorbit de o coroana de detectori pozitionata diametral opus fata de sursa. Semnalul inregistrat este stocat digital, procesat prin algoritm matematic complex si convertit in imagini ce pot fi vizualizate si analizate in orice plan anatomic, precum si in modul 3D.

    Prin tomografie computerizata se poate examina orice parte a corpului, metoda ofera imagini detaliate ale toracelui, organelor si proceselor patologice abdominale, scheletului osos, extremitatii cerebro-encefalice, regiunii cervicale, permite evaluarea imagistica a cordului si vaselor de sange, contribuie la diagnosticul unor afectiuni musculare si articulare.

    Ce afecțiuni poate depista tomografia computerizată în funcție de zona investigată?

    REGIUNE CEREBRO-ENCEFALICA

    -Modificari posttraumatice, accidente vasculare cerebrale,
    -Formatiuni tumorale, monitorizare postoperatorie,
    -Anevrisme / malformatii vasculare,
    -Afectiuni ale urechii si sinusurilor paranazale,
    -Modificari ale oaselor capului.

    REGIUNE CERVICALA (GAT)

    -Procese expansive tumorale/ inflamator-infectioase ale faringelui, esofagului cervical, laringelui, lipoame, formatiuni vasculare,
    -Modificari vasculare,
    -Calculi/ modificari inflamatorii/ tumori ale glandelor salivare, anumite modificari ale glandei tiroide.

    TORACE

    -Infectii pulmonare,
    -Formatiuni tumorale pulmonare, mediastinale, pleurale, adenopatii,
    -Trombo-embolia pulmonară,
    -Prezenta de bronsiectazii; emfizemul pulmonar,
    -Pneumotoraxul, pleurezia,
    -Procese patologice ale esofagului,
    -Anomalii/ malformatii vasculare arteriale / venoase,
    -Evaluare postoperatorie.

    ABDOMEN SI PELVIS

    -Evaluarea formei si dimensiunii organelor, anomalii/ particularitati anatomice,
    -Prezenta de chisturi ale organelor abdomino-pelvine sau formatiuni chistice peritoneale,
    -Inflamatii/ infectii ale organelor sau prezente in spatiile cavitatii abdomino-pelvine, inclusiv abcese, pancreatita, peritonita,
    -Tumori primitive sau metastaze cu localizare in cavitatea abdomino-pelvina, adenopatii,
    -Calculi in vezicula biliara/ in caile biliare,
    -Diverticuli/ modificari inflamatorii la nivelul aparatului digestive,
    -Identificare de corpi straini, hematoame, modificari posttraumatice ale organelor,
    -Ocluzie intestinala,
    -Modificari de vascularizatie ale organelor abdomino-pelvine, anomalii vasculare arteriale/ venoase,
    -Monitorizare postoperatorie.

    IN MOD PARTICULAR, LA NIVELUL TRACTUL URINAR

    -Evidentierea de calculi cu sau fara obstructie a cailor urinare,
    -Evaluarea functiei renale prin aprecierea secretiei si excretiei renale,
    -Evidentierea de tumori sau stenoze ale parenchimelor renale sau arborelui excretor urinar, respectiv de la nivelul vezicii urinare. In acest sens, o aplicatie speciala este urografia CT,
    -Anumite modificari la nivelul prostatei.

    Pregătirea pentru examenul CT și ce trebuie să știe medicul?

    Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat. Pentru majoritatea investigațiilor de acest tip nu este necesară o pregătire anterioară (ex examinări cerebrale, toracale, pelviene sau membre).

    Dacă urmează o investigație la nivelul abdomenului, este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4 ore înainte.

    În unele cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară efectuarea unei pregătiri speciale pe care v-o va comunica personalul desemnat, înainte de efectuarea investigației.

    Pentru orice explorare este necesară îndepărtarea oricăror accesorii metalice din regiunea analizată, pentru a nu artefacta imaginile.

    Totodată, tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar (copii/ pacienți anxioși/ afecțiuni sever/ claustrofobi).

    Înainte de efectuarea investigației, medicul trebuie să știe dacă:

    – femeia este însărcinată – INVESTIGATIA ESTE CONTRAINDICATĂ – din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale. În cazul în care alăptează, aceasta va fi sfătuită să nu mai alăpteze pentru una sau două zile și să folosească un preparat de lapte, timp în care va fi eliminată din organism substanța de contrast.
    – pacientul are alergii cunoscute, la vreun medicament sau chiar la substanța de contrast.
    – pacientul are diabet sau folosește metforminul ca medicament hipoglicemiant.
    – pacientul are probleme cu glanda tiroidă – substanța de contrast administrată la personale cu hipertiroidie poate cauza crize tireotoxice.
    – pacientul urmează tratament cu iod radioactiv – substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida.
    – pacientul are mielom multiplu.
    – pacientul suferă de o afecțiune cardiacă.
    – pacientul este claustrofobic
    – pacientul a făcut alte radiografii în care a fost folosit bariul sau dacă i s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele patru zile – aceste două substanțe sunt vizibile pe radiografie și fac dificilă interpretarea rezultatului tomografiei computerizate.

    Cum pot fi interpretare rezultatele?

    După efectuarea investigației, MEDICUL SPECIALIST RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA va interpreta imaginile, iar raportul medical, in functie de complexitatea cazului.

    Interpretarea va cuprinde descrierea in detaliu a aspectelor evidentiate iar rezultatul este urmat de o concluzie in care sunt cuprinse, in rezumat, modificarile constatate, daca acestea exista.

    CT vs. RMN

    Tomografia computerizată (CT) și Rezonața Magnetică (RMN) sunt două metode imagistice de diagnostic care utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT și câmpul magnetic pentru RMN.

    Ambele investigații pot necesita administrare de substanță de contrast: substanță pe bază de iod pentru CT și, cel mai frecvent, substanta pe bază de Gadolinium- pentru RMN.

    Tomografia computerizată este mai rapidă, mai ușor de tolerat de catre pacient.

    Examinarea prin rezonanta magnetica evidentiaza mai bine structurile osteoarticulare si modificarile de la nivelul sistemului bervos central si maduvei spinarii.

    MEDICUL DUMNEAVOASTRA CURANT VA RECOMANDA SA EFECTUATI INVESTIGATIA CEA MAI POTRIVITA, IN FUNCTIE DE PARTICULARATATILE DUMNEAVOASTRA SI DE PATOLOGIA PE CARE O EXPLOREAZA.

    Medici Tomografie computerizata

    Dr Tomescu Mariana
    Medic Primar
    Mamografie / CT Interpretare