Ecografia

In ce consta investigatia?

Investigatia se realizeaza cu ajutorul unei sonde care se trece deasupra portiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele pe care le reflecta diferitele tesuturi catre un calculator. Inainte de inceperea procedurii, doctorul aplica un gel pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Gelul faciliteaza contactul sondei cu pielea sau mucoasele. In cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigatiei pacientul trebuie sa stea pe o suprafata plana (un pat).

Ce afectiuni depisteaza ecografia?

Imaginile ecografice ofera informatii in timp real despre strunctura anumitor organe, pozitionarea acestora, miscarea, dar si posibilele disfunctii ale:

glandei tiroide si glandei paratiroide,
vaselor mari (aorta, artere renale, artere iliace, vena porta etc)
ganglionilor limfatici,
inimii,
glandei mamare,
organelor abdominale (ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara)
organe pelviene (uter, ovare, prostata)
orbita si glob ocular
parti moi (tendoane, muschi, articulatii)
testicule
Ecografia este pe larg utilizata in sarcina, cu ajutorul ecografiei este monitorizata dezvoltarea intrauterina a fatului, se determina cu acuratete

Cum funcţionează ecografia şi ce tehnologie foloseşte?

Ecografia este una dintre cele mai folosite unelte moderne de diagnostic. Cu ajutorul unei sonde pot fi studiate cât mai bine structurile anatomice, iar în funcție de tehnologia și de aplicațiile folosite, ecografia poate fi de mai multe tipuri:

ecografia bidimensională 2D – majoritatea examinărilor ecografice se fac în modul 2D care permite vizualizarea anumitor secțiuni ale organului, la diferite niveluri și permite obținere de imagini clare ale structurilor interne
ecografia tridimensională 3D – presupune captarea mai multor planuri de scanare 2D, urmate de reconstrucția finală a imaginii și vizualizarea completă a organelor interne. Ecografia 3D reprezintă o metodă de achiziție, vizualizare, analiză și stocare a unor date care se obțin din imagini 2D și care apoi sunt cumulate pentru a fi analizate și procesate
ecografia 4D – pe lângă imaginile obținute în urma unei ecografii 3D, acest tip de ecografie permite vizualizarea organelor interne în timp real. În timpul unei ecografii 4D sunt captate rapid mai multe volume, până la 40 de volume/secundă, și se obține o imagine 3D în timp real care ușurează vizualizarea unei anumite regiuni de interes din structura interna a corpului
metoda Doppler – este folosită pentru depistarea fluxurilor de sânge și studierea vascularizației organelor, a formațiunilor tumorale, dar și a calității vaselor de sânge în cazul unor boli oarecum diabetul zaharat.

Care sunt beneficiile ecografiei?

Ecografia este metodă de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă şi nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecţiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situaţii în care poate apărea o senzaţie de disconfort sau de uşoară durere la apăsarea unor zone cu sonda. Întrucât ecografia foloseşte ultrasunetele, sunt evitate efectele nocive ale razelor X.

Pentru efectuarea unei ecografii nu este necesară spitalizarea, examinarea durează între 15 – 30 de minute, iar pacientul primeşte rezultatul pe loc.

Ecografia are riscuri sau efecte adverse?

Ecografia este o metodă imagistică de diagnostic sigură care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate şi nu foloseşte radiaţii.