Formular cu reCAPTCHA


  Acest site este protejat de reCAPTCHA

  RMN

  In ce consta examinarea RMN

  În timpul efectuării investigației RMN, pacientul se întinde pe o platformă asemănătoare unui pat, care alunecă în interiorul aparatului. Aparatul conține un magnet care creează un câmp puternic în jurul pacientului. Prin intermediul semnalelor radio, informațiile obținute sunt transmise către un computer care le analizează și le convertește în imagine bidimensională (2D) sau tridimensională (3 D). Puterea câmpului magnetic se măsoară în Tesla (T) și este cheia pentru performanța investigației. Cu cât este mai puternic magnetul, cu atât mai performantă este imaginea. Centrele de imagistică MedLife dispun atât de RMN 1,5 Tesla, cât și de RMN 3 Tesla.

  În timpul scanării, pacientul poate auzi mai multe zgomote produse de apărat, zgomote perfect normale pentru această investigație. Pe toată durata examinării, pacientul va ține legătura, printr-un interfon, cu medicul care îl supraveghează. Este important că, în timpul examinării, pacientul să rămână nemișcat, pentru că imaginile să fie cât mai clare.

  Ce afecțiuni depistează examinarea RMN?

  IRM-ul este util în diagnosticul patologiei degenerative, inflamatorii, tumorale și posttraumatice: a coloanei vertebrale (hernii de disc), a celei musculoscheletale (artrită, rupturi ligamentare sau de menisc etc), a sistemului nervos central (accidente vasculare, tumori, malformații vasculare etc), în investifarea regiunii cervicale sau a patologiei glandei mamare.

  De asemenea, investigația prin rezonanță magnetică evidențiază cu acuratețe (mai mare decât CT-ul) o mare parte a afecțiunilor abdomino-pelvine (ficat, pancreas, căi biliare, organe genitale) și are indicații în evidențierea și diagnosticarea, în stadii incipiente, a leziunilor maligne. IRM-ul permite vizualizarea leziunilor de mici dimensiuni, a structurilor vasculare fine și a nervilor, oferind posibilitatea reconstrucțiilor multiplanare. Pentru o mai bună evidențiere a unor leziuni, medicul poate recomanda administrarea unei substanțe de contrast.

  Pregătirea și contraindicații pentru RMN

  În funcție de aparatul IRM utilizat, dar și de tipul de examinare, este posibil ca medicul să vă ceară să nu mâncați nimic cu 3-6 ore înainte de testare. Dacă nu vi se fac alte recomandări, vă puteți urma rutina zilnică și, dacă urmați un anumit tratament, vă puteți lua medicamentele în mod normal. Anumite investigații pot necesita administrarea orală sau injectarea, de către cadrele medicale, a unei substanțe de contrast pentru o mai bună vizualizare a organelor.

  Înainte de examinare trebuie să vă scoateți bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de păr, agrafele și să îndepărtați orice alte obiecte care pot conține metal (stilou, chei, monede, aparate auditive, piercing-uri). De asemenea, trebuie să știți că, în timpul examinării, anumite tatuaje realizate cu pigmenți metalici pot produce o senzație de căldură locală.

  Anunțați medicul dacă suferiți de orice fel de afecțiune medicală sau dacă ați trecut printr-o intervenție chirurgicală recentă.

  În cazul în care aveți montat un sterilet, anunțați medicul ginecolog înaintea efectuării unei examinări IRM sau întrebați radiologul despre compatibilitatea purtării acestui dispozitiv în timpul examinării.

  Deși nu s-a dovedit că IRM poate influența evoluția sarcinii, se recomandă evitarea examinării în primul trimestru.

  Medici RMN

  Dr Pascanu Sandra-Antoaneta
  Medic Primar
  RMN Interpretare