Formular cu reCAPTCHA

  Acest site este protejat de reCAPTCHA

  Mamografie

  Ce este mamografia
  Mamografia este o investigație radiologică a sânului care ajută la detectarea modificărilor apărute la nivelul structurii acestuia, cu mult înainte ca acestea să poată fi sesizate la palpare. După vârsta de 40 de ani, aceasta este metoda de elecție în depistarea neoplaziei mamare, în special la sânii cu structură predominant adipoasă.

  Până la această vârstă, metoda de elecție pentru investigarea sânului este ecografia mamară.

  Diferența între mamografie și ecografie mamară este că prima se realizează cu ajutorul razelor X, iar cea de-a doua se bazează pe ultrasunete.

  O întrebare pe care pacientele și-o pun adesea este: ”Ecografie mamară vs mamografie: care investigație este mai bună?” Nu se poate spune însă că una dintre ele este mai bună decât cealaltă. Ele se completează reciproc, nu se suprapun. Fie că este vorba de mamografie sau ecografie mamară, se recomandă ca investigația să fie efectuată o dată pe an.

  Revenind la mamografii, există mai multe tipuri: mamografia clasică, mamografia digitală și mamografia cu tomosinteză.

  Mamografie clasică
  Mamografia clasică este cea făcută cu mamograful analog; imaginile obținute vor fi alb-negru și vor fi imprimate pe segmente de film, ca la o radiografie obișnuită.

  Mamografie digitală
  Mamografia digitală se diferențiază de cea clasică prin faptul că imaginile sunt obținute pe suport digital, ceea ce îi permite medicului să le vizioneze pe ecranul unui calculator și să le prelucreze pentru a evidenția zonele de interes.

  Mamografie cu tomosinteză
  Tomosinteza este un tip avansat de mamografie. Cu ajutorul acesteia se pot obține imagini multiple ale sânului – secțiuni cu grosime de 1 mm. Aceste imagini sunt trimise către un calculator care folosește un algoritm pentru a le combina într-o imagine 3D a întregului sân. Această investigație poate fi folosită atât pentru a depista primele semne ale cancerului la femeile care nu prezintă încă simptome, cât și pentru a se pune un diagnostic precis în cazul pacientelor la care au apărut deja simptome, mai ales a celor cu sânul dens.

  Beneficii
  Reduce riscul de deces din cauza cancerului de sân

  Detectează cu precizie tumorile, indiferent de dimensiuni

  Crește nivelul de detectare a creșterilor anormale de țesut mici, limitate la canalele de lapte din sân (carcinom ductal in situ)

  Nu rămâne nicio radiație în organism după procedură

  Medici Mamografie

  Dr Tomescu Mariana
  Medic Primar
  Mamografie / CT Interpretare