Mamografie

Mamografia este o investigatie radiologica a sanului, care poate evidentia aspecte ce nu pot fi sesizate la palpare.Este usor de efectuat iar aparatele de ultima generatie realizeaza o compresie eficienta cu doza de iradiere minima (mai mica fata de cea necesara unei radografii pulmonare, de exemplu).
Aceasta investigatie are o sensibilitate mare (pentru sanul adipos) si se recomanda tuturor femeilor dupa 40 de ani, chiar daca nu exista o simptomatologie mamara (dureri, inflamatii, noduli palpabili, scurgeri din mamelon).

Mamografia este obligatorie pentru depistarea unor focare de microcalcificari tip malign, fiind o metoda rapida si directa de depistare a neoplaziei mamare in special la sanii cu structura predominant adipoasa (varste avansate)

Palparea sanului poate inlocui mamografia?

Nu. Cea mai buna metoda de depistare precoce a cancerului la san este aceea de a combina palparea sanilor (de catre un medic specialist) cu efectuarea periodica a mamografiei. Examenul manual si mamografia se completeaza reciproc. La fel de important este si ca femeile sa continue sa se autoexamineze prin palparea periodica a sanilor.

Cum se face mamografia?

Mamografia se efectueaza cu pacienta stand In picioare, (rareori in pozitia de sezut, In functie de starea pacientei).

Asistenta sau tehnicianul vor capta cate doua imagini, din doua incidente diferite pentru fiecare san. Pentru obtinerea unei imagini de calitate si reducerea efectelor iradierii, pe durata radiografiei sanii sunt comprimati Intre doua placi de plastic. Durata medie a examinarii este de 5 minute. Mamografia poate fi bilaterala sau unilaterala adica examinarea se face pentru ambii sani sau numai pentru unul dintre ei, in functie de recomandarea medicului.

E posibil sa simti o mica presiune sau un usor disconfort, dar aceasta senzatie e de scurta durata. In timpul procedurii, medicul va analiza imaginile pe masura ce acestea sunt obtinute. El poate comanda imagini aditionale, care arata unghiuri diferite, incidente suplimentare – in functie de tipul si localizarea leniunii. Aceasta se poate intampla destul de frecvent, asa ca nu ar trebui ca acest lucru sa cauzeze panica sau motive de ingrijorare.

Cu aceasta metoda imagistica se poate depista cancerul mamar intr-un stadiu incipient, facand posibila abordarea chirurgicala minima, cu vindecare completa si aspect estetic favorabil, cu implicatii asupra fizicului si psihicului femeii, ce permite insertia sociala rapida.

Cat dureaza mamografia?

Durata mamografiei de screening variaza de la un cabinet la altul, dar, in medie, se reduce la 15 minute. Mamografia de diagnostic dureaza de doua ori mai mult (aproximativ 30 de minute), in timp ce biopsia sanului sub ghidaj mamografic ( stereotaxic) dureaza, in general, o ora.

Are mamografia reactii adverse?

Specialistii spun ca principalele efecte/consecinte ale unei mamografii de screening sunt legate de riscul de iradiere si de disconfortul pe care il produce compresia sanilor. Riscul de iradiere este mic, pentru ca aparatele din prezent folosesc o doza foarte mica de radiatii. Compresia sanilor produce un disconfort sau o durere mica, senzatie ce este trecatoare. Insa mamografiile au si consecinte psihosociale, spun studiile.

De pilda, intr-un studiu, anumiti cercetatori au intervievat 250 de femei imediat dupa ce li s-a efectuat o mamografie. 60% dintre ele erau nervoase/anxioase in legatura cu faptul ca efectuau o mamografie, iar 20% dintre paciente erau extrem de anxioase. Femeile de origine african-americana erau semnificativ mai anxioase raportat la femeile albe, iar cele care aveau un nivel de educatie pana la liceu sau sub nivel liceal erau semnificativ mai anxioase decat cele care aveau un nivel mai mare de educatie.

Ca si concluzie, mamografia nu este periculoasa pentru organism. Ea aduce multe beneficii in ceea ce priveste diagnosticarea precoce a cancerului de san sau a altor afectiuni.

Cui se recomanda mamografia?

femeilor care au depasit varsta de 40 de ani, este recomandata anual sau la 2 ani, ca metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar.
ca prima examinare, modificari decelabile clinic pentru femeile cu varsta peste 35 de ani: nodul palpabil, induratie, secretie mamelonara, modificari tegumentare, deformari, retractie tegumentara sau mamelonara, durerea mamar focala persitenta, palparea unei adenopatii axilare, orice alte modificari in structura sanului.
sub varsta de 40 de ani cand exista o modificare suspecta detectata la ecografia mamara, care necesita si examinarea mamografica a regiunii respective, fie pentru detectarea de exemplu a existentei anumitor microcalcificari sau distorsiuni arhitecturale, fie pentru certificarea unei suspiciuni in ceea ce priveste o leziune benigna.
femeilor cu varsta sub 35 de ani care prezinta antecedente de cancer mamar in familie, una sau doua rude de gradul I.

Pregatire pentru mamografie

⚠ Nu ar trebui sa aplici nici un fel de creme sau de unguente pe sani sau pe axile. Aceste substante pot modifica/artefacta imaginile sau pot sa apara pe mamografie ca niste false calcificari sau depozite de calciu. Aceste aspecte pot influenta rezultatul mamografiei( rezultat fals pozitiv).
Aceste produse contin substante care pot denatura imaginea;
⚠ Efectuati investigatia intr-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, cand sanii nu sunt durerosi;
Multe femei sunt ingrijorate in legatura cu durerea pe care aceasta procedura medicala o poate cauza. In general durerea de pe urma acestei proceduri este trecatoare si nu toate femeile percep mamografia ca fiind o procedura dureroasa.
⚠ Femeile care au mai efectuat o mamografie ar trebui sa aduca imaginile (filmul sau CD-ul) si rezultatele anterioare cu ele, pentru ca medicul ce urmeaza a efectua noua mamografie sa le poata corobora/compara, acest lucru crescand gradul de acuratete si impiedicand atat rezultatele fals pozitive, cat si pe cele fals negative.
Ca pacienta, este important sa stii cum te pregatesti pentru o mamografie. Va trebui sa urmezi anumite recomandari in ziua in care ti se efectueaza mamografia.
⚠ Informeaza medicul radiolog inainte de mamografie daca esti insarcinata sau daca alaptezi.
In general, nu ti se va putea face o mamografie de screening in acest moment, dar daca este necesar, medicul tau poate sa recomande alte metode de investigare a sanului, cum ar fi ecografia mamara.