Ecografie 3D

Ce este ecografia 3D?
Ecografia 3D este o tehnica ecografica medicala, adesea folosita in aplicatii fetale, cardiace, trans-rectale si intra-vasculare. Ecografia 3D se refera in mod special la redarea de volum a datelor cu ultrasunete si este de asemenea denumita 4D (dimensiuni 3 spatiale plus dimensiune 1-time) atunci cand implica o serie de volume 3D colectate in timp.

In timpul unei scanari sonografice, undele sonore de inalta frecventa sunt trimise in interiorul corpului. Masina sonograma le trimite apoi inapoi in diferite unghiuri creand ecouri.

Cui se recomanda o ecografie 3D?
Vezi mai mult.

In cazul gravidelor, ecografia 3D este recomandata celor care doresc sa aiba imagini clare ale imaginilor fatului. Procedura se efectueaza cel mai bine intre a 24-a si a 32-a saptamana de sarcina. Dincolo de cea de-a 32-a saptamana este mai dificil sa obtineti imagini 3D bune.

Scanarea este, de asemenea, pentru pacientii care doresc sa determine sexul copilului lor nenascut. In acest scop, scanarea se efectueaza de obicei intre 16 si 20 de saptamani, timp in care gradul de precizie este de 99%.

Motivele pentru efectuarea unei scanari cu ultrasunete pot diferi in functie de stadiul sarcinii. in primul trimestru, majoritatea scanarilor sunt efectuate pentru:

Examinarea placentei, uterul, colul uterin si ovarele;
Cauta anomalii sau cresteri anormale la fat.
In al doilea trimestru, majoritatea scanarilor sunt efectuate pentru:

Determinarea sexului copilului;
Verificarea daca exista placenta previa sau abruptul placentar;
Verificarea daca exista anomalii congenitale si structurale si probleme cu fluxul de sange;
Verificarea tumorile de sarcina;
Examinarea suspiciunilor de anomalii ale fatului, cum ar fi probleme ale maduvei spinarii sau ale palatului buzelor.
Scanarile cu ultrasunete 3D sunt considerate mai eficiente decat o scanare 2D in detectarea sau confirmarea problemelor suspectate in timpul sarcinii deoarece acestea sunt capabile sa ofere imagini mai detaliate. Scanarile 3D sunt capabile sa produca videoclipuri in miscare ale fatului in uter.

Cum se efectueaza procedura?
In timpul unei ecografii 3D pacientul este rugat sa se intinda pe o masa de examen. Medicul obstetrician sau ecograf va aplica apoi o substanta asemanatoare cu gel pe burta pacientului. Transductorul sau sonda este apoi asezat pe burta si mutat pentru a obtine cele mai bune imagini posibile.

Procedura poate fi efectuata in 10-15 minute, in functie de pozitia fatului. Este complet nedureroasa.

La sfarsitul scanarii, este posibil ca pacientul sa primeasca imaginile 3D produse in timpul scanarii.

Posibile riscuri si complicatii
Scanarile cu ultrasunete 3D sunt sigure si inofensive pentru femeile insarcinate si pentru copiii lor nenascuti.

Medici Ecografie 3D

Marcu Carmen Florentina
Medic Primar
Ecografie/Inrijiri paliative