Hyperclinica MedLife Polimed Cub Center

Tensiunea arterială: ce este și care sunt valorile normale

Ce este tensiunea arterială și ce indică valorile acesteia

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra pereților arterelor din organismul nostru și are două componente în funcție de fazele ciclice în care se află inima.

Atunci când inima se contractă, tensiunea arterială atinge cele mai mari valori datorită coloanei de sânge împins de către aceasta în artere, componentă denumită sistolică, iar atunci când se relaxează, tensiunea va avea o valoare minimă, denumită diastolică. Astfel, tensiunea se exprimă prin două valori diferite, dintre care prima este întotdeauna mai mare decât a doua.

Tensiunea arterială se măsoară în milimetri coloană de mercur (mmHg), astfel că un exemplu corect de exprimare ar fi: 160/ 90 mmHg; în exprimarea populară se transformă însă în „160 cu 90” sau, și mai simplu, „16 cu 9”.

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

Tensiunea arterială se măsoară la cabinetul medicului de familie sau al specialistului cu ajutorul unui aparat denumit sfingomanometru, însă acesta este relativ greu de utilizat la domiciliu fără ajutorul unei alte persoane care știe să îl utilizeze corect. De aceea, la domiciliu se recomandă utilizarea unor tensiometre cu manșetă și cu afișaj digital, multe dintre ele având opțiunea utilă de memorare a valorilor tensionale. Dintre tensiometrele existente pe piață, cele recomandate sunt cele care au manșetă pentru braț.

Cele care se poziționează la nivelul încheieturii pot da erori de măsurare dacă în timpul înregistrării nu ridicați încheietura la nivelul inimii. De asemenea, la tensiometrele cu manșetă pentru braț, pentru a înregistra o valoare corectă a tensiunii arteriale trebuie aleasă corect dimensiunea manșetei – măsurați circumferința brațului pentru a alege mărimea corectă.

Tensiunea arterială se măsoară în șezut, după 5 minute de relaxare, fără a fi consumat înainte cu 30 de minute alcool, cafea, tutun sau energizante.

Se consideră tensiune normală o diferență între brațe de 20 mmHg pentru tensiunea arterială sistolică și 10 mmHg pentru tensiunea arterială diastolică. Dacă valoarea tensiunii arteriale este crescută, se poate repeta măsurătoarea fără a intra în panică, deoarece tensiunea arterială poate varia de la un moment la altul în funcție de multipli parametri pe care uneori nu îi putem controla.

Dacă măsurătorile repetate indică valori constant crescute în decurs de o săptămână, atunci acestea trebuie notate pentru a informa medicul de familie sau cardiologul despre schimbările produse, cu scopul de iniția sau ajusta medicația antihipertensivă.

Valorile normale

Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt la fel pentru toți indivizii, indiferent de sex, vârstă, etnie.

Totuşi, în mod evident, o femeie cu înălțime de 1,5 m și greutate de 50 de kilograme nu va avea aceeași tensiune arterială ca un bărbat cu înălțime de 2 m și greutate de 100 de kilograme.

În funcție de valorile tensionale obținute în urma măsurătorilor, avem următoarele situații:

CategorieTensiunea sistolică (mmHg)și/sauTensiunea diastolică (mmHg)
Optimalăsub 120șisub 80
Normală120-129și/sau80-84
Prehipertensiunea130-139și/sau85-89
Hipertensiunea arterială grad 1140-159și/sau90-99
Hipertensiunea arterială grad 2160-179și/sau100-109
Hipertensiunea arterială grad 3peste 180și/saupeste 110
Hipertensiunea arterială sistolică izolatăpeste 140șisub 90
Bolile asociate valorilor din afara intervalului de referință

Bolile asociate valorilor din afara intervalului de referință

Tensiunea mare sau hipertensiunea arterială este caracterizată prin creșterea valorilor de tensiune peste pragul de 140/ 90 mmHg și în timp va duce la îngroșarea pereților inimii, în special a ventriculului stâng, care are și funcția de pompă pentru circulația sângelui către toate organele. După o perioadă inițială de îngroșare, pereții inimii se dilată și apare insuficiența cardiacă stângă (incapacitatea asigurării funcției de pompă).

De asemenea, valorile crescute ale tensiunii duc la alterarea pereților vaselor de sânge din tot organismal cu posibilă afectare a creierului prin accidente vasculare ischemice sau hemoragice și declin cognitiv. Suplimentar, poate apărea o afectare a vaselor de la nivelul ochiului (apariția retinopatiei hipertensive) cu afectare a vederii.

La nivel renal apare o scleroză la nivelul arterelor mici care, în timp, va duce la apariția bolii cronice de rinichi, cu necesar posibil de hemodializă în stadiile terminale.

Nici vasele de la nivelul picioarelor nu sunt ferite de valorile constant crescute ale tensiunii arteriale, în timp putându-se ajunge la dureri în timpul mersului, apoi în repaus și, în final, la gangrenă.

Tensiunea mică sau hipotensiunea arterială apare atunci când valorile tensiunii arteriale scad sub 90/ 60 mmHg. La persoanele cu înălțime sau greutate mica, aceasta se consideră normală în lipsa simptomelor.

Hipotensiunea arterială se manifestă de obicei cu: amețeli, vertij, oboseală, confuzie, vedere încețoșată, greață, stare de rău sau leșin. Se poate asocia cu consumare insuficientă de lichide, ridicare bruscă în picioare și lipsa de adaptare rapidă a organismului la noua poziție sau în sarcină.

Hipotensiunea arterială se regăsește și asociată cu alte boli:

  • infarctul miocardic acut, când funcția de pompă a inimii este sever afectată;
  • insuficiență cardiacă acută sau cronică;
  • infecții generalizate în organism;
  • sângerări masive;
  • reacții alergice;
  • consum de anumite medicamente.

Este recomandat să aveți un tensiometru cu manșetă de braț la îndemână în casă și să vă măsurați tensiunea arterială periodic.

Dacă observați valori constant crescute, care depășesc pragul de 140/ 90 mmHg sau se află sub pragul de 90/ 60 mmHg în prezența simptomelor descrise mai sus, e momentul să vă adresați unui medic specialist cardiolog care să pună diagnosticul și să inițieze un tratament adecvat.

Bibliografie

  1. Dourmap-Collas C, Girerd X, Begasse F, Marquand A, Asplanato M, Jaboureck O, Fourcade J, Pierre Justin E, Hottelard C, Hanon O; Club des jeunes hypertensiologues. Comparaison des valeurs de PAS/PAD obtenues lors d’une utilisation séquentielle d’un auto-tensiomètre de bras ou de poignet Arch Mal Coeur Vaiss. 2005 Jul-Aug;98(7-8):774-8. French. PMID: 16220746.
  2. “How to Accurately Measure Blood Pressure at Home.” Www.heart.org, 22 May 2020, www.heart.org
  3. “Low Blood Pressure (Hypotension) – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org
Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.