Atacurile de panică la copii: cum le recunoaștem și cum intervenim

De ce apar atacurile de panică

Panica înseamnă spaimă, frică mare, de care este cuprinsă subit și fără temei o persoană.

În cazul copiilor, dacă se declanșează un atac de panică atunci este evident că există o suferință mai profundă și apar puseurile acute de frică.

Părinții trebuie să se îngrijoreze nu numai de afecțiunile fizice ale copiilor, ci să fie receptivi și să intervină și în cazul suferințelor psihice sau emoționale.

În ultimul timp, numărul atacurilor de panică în rândul copiilor a crescut îngrijorător. În perioada pandemiei de Covid, părinții și copiii petrec mai mult timp împreună, iar beneficiile sunt enorme pentru dezvoltarea relațiilor între aceștia. Pe de altă parte, în tot acest timp, copiii sunt martorii fără voie ai fricilor, temerilor, îngrijorărilor părinților. Chiar dacă nu participă direct la discuții, ei au capacitatea de a înmagazina informațiile și de a le procesa conform vârstei și trăirilor lor.

Cauze ale atacurilor de panică

Atacurile de panică au întotdeauna o cauză. Uneori, cauza poate fi identificată ușor, alteori este mai greu de stabilit. Cel mai frecvent au ca sursă o formă de anxietate.

Faptul că în prezent copiii nu mai pot socializa ca înainte, nu se pot întâlni fizic cu colegii, nu își pot împărtăși trăirile și sentimentele, toate acestea duc la frustrări, anxietăți și frici care stau la baza declanșării atacurilor de panică.

Ce sunt și cum se manifestă atacurile de panică

Atacurile de panică sunt, de fapt, puseuri acute de frică. Ele apar brusc, antrenează reacții fiziologice pe care copiii le exprimă ca stări de leșindureri de cap, dureri de stomac, respirație deficitară, nod in gât, palpitații, agitație, irascibilitate, scaune diareice, insomnii, mergând până la refuzul alimentației și al comunicării cu cei din jur.

Ce să faci când suspicionezi un atac de panică la copil

Cu siguranță că primul episod este cel mai impresionat, pentru că nu știi la ce să te aștepți, nu poți pune un diagnostic și prin urmare, pentru a exclude o cauză organică, te vei prezenta la un consult la medicul pediatru. Medicul va consulta copilul și, pentru a stabili un diagnostic, va avea nevoie de investigații suplimentare (EKG, ECHO cord, ECHO abdominal, spirometrie, consult pneumologic, consult psihologic) în funcție de motivele prezentării.

Odată stabilit diagnosticul, va trebui să gestionezi acasă, corect, episodul de atac de panică. Ca părinte, trebuie să rămâi calm, să îți gestionezi propriiile emoții, nu trebuie să întreții starea de frică a copilului. Acesta trebuie încurajat: „înțeleg că îți este frică”, „înțeleg că te doare, dar uite … mă priveșți atent, respiri calm, te gândeșți la ceva frumos, am grijă de tine și nu ți se va întâmplă nimic”, „sunt mama ta/ tatăl tău și mereu voi fi lângă tine”. Dacă îl doare ceva spune-i că îi va trece repede, adu-i aminte că ați fost la doctor și că acesta v-a asigurat că nu are nimic, că este sănătos.

Vorbește cu copilul tău și când crezi că este pregătit, lasă-l să îți spună despre fricile lui, arată-i că îl înțelegi și că îți pasă. Va trebui să afli de la ce a pornit atacul de panică. Cu ajutor de specialitate (psiholog) copilul va trebui învățat să își contoleze emoțiile.

Tratament pentru atacul de panică

Doar 1 din 3 copii necesită, de obicei, tratament medicamentos. Majoritatea atacurilor de panică se rezolvă acasă prin buna conlucrare medic pediatru – psiholog – părinte. Alege să consulți medicul specialist dacă suspectezi că cel mic suferă de atacuri de panică.

Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.