Polipii la copii (vegetațiile adenoide) – Ce trebuie să știi?

Organismul uman beneficiază de bariere de apărare împotriva microbilor și a bacteriilor, însă, uneori, aceste bariere pot avea de suferit, caz în care și restul organismului se confruntă cu probleme. Polipii la copii sunt astfel de bariere care, dacă se inflamează, au nevoie de tratament adecvat sau, în cazul în care au fost afectați, trebuie să fie înlăturați pentru a nu le pune în pericol sănătatea.

Ce sunt polipii

Polipii la copii sau vegetațiile adenoide sunt formațiuni limfatice care au un rol important în sistemul imunitar, acționând ca o barieră împotriva germenilor care pot pătrunde în organism. Acestea sunt localizate în spatele nasului, între nas și gât, într-o zonă în care se deschide un canal care duce de la nas la ureche.

Polipii există în corp încă de la naștere. În primii ani de viață, până în jurul vârstei de 8-10 ani, se dezvoltă și își măresc volumul, urmând ca, pe măsură ce se apropie perioada pubertății, să își reducă dimensiunile până la dispariție completă.

Pe măsură ce apar germenii și microbii și încearcă să pătrundă în organism, mai ales când afară e frig sau când copilul merge la școală sau la joacă, în comunități mari, acești polipi acționează ca o barieră împotriva infecțiilor, mărindu-și volumul și producând anticorpi.

Dacă ajung să crească până când ocupă întreg volumul nazofaringelui, adică acea cavitate în care sunt localizați, copilul va avea dificultăți respiratorii, dar și probleme legate de auz.

Pentru ca auzul să funcționeze în condiții optime, în urechea medie (în spatele timpanului) trebuie să existe aer. Acest aer este aspirat de către trompa lui Eustachio din nazofaringe. Când nazofaringele este ocupat de vegetații, aerul nu mai ajunge în urechea medie ceea ce face ca timpanul să nu mai poată vibra și implicit să transmită mai departe vibrațiile sonore. Când există și secreții la nivelul nazofaringelui, ele pot fi aspirate în urechea medie, unde suferă un proces de deshidratare și de transformare într-o secreție gelatinoasă, ce poate fi îndepărtată doar printr-o intervenție chirurgicală.

Astfel, vor apărea otite care vor împiedica auzul optim și vor influența astfel capacitatea copilului de a fi atent.

Dacă apar dificultăți de respirație, înseamnă că nici creierul nu primește suficient oxigen, la fel ca și restul corpului, ceea ce va reduce performanțele copilului la școală. El nu va mai putea învăța la capacitatea obișnuită și nu va putea face sport la același nivel ca înainte să apară aceste probleme.

În același timp, mărirea polipilor favorizează apariția răcelilor și tusea umedă, cu secreții prezente în gât.

Care sunt cauzele polipilor nazali la copii

Inflamarea polipilor reprezintă adenoidita, o afecțiune care apare în mod special la copii până în 5 ani, care merg la creșă sau grădiniță ori alt tip de colectivități. Adenoidita este de două tipuri: acută sau cronică.

Poate apărea atunci când copilul este expus unor surse de bacterii și virusuri, când există alergii respiratorii sau când copilul este expus la alergeni, praf, poluare, noxe fizice și chimice, așa cum este fumul de țigară. Fumatul pasiv duce adesea la inflamarea polipilor la copii. Specialiștii le recomandă părinților fumători în primul rând să încerce să se lase de fumat, iar în al doilea rând să încerce să nu fumeze în încăperi în care sunt și copii și să nu ia contact cu aceștia purtând aceleași haine pe care le-au purtat în timp ce au fumat.

Există și cazuri în care copiii se nasc cu polipi mari, care își vor mări și mai mult volumul pe măsură ce copilul crește.

Simptomele polipilor la copii

 • Răceli frecvente
 • Copilul se plânge că aude mai greu
 • Respirație greoaie
 • Episoade de apnee în somn, când respirația se poate opri chiar și până la 20 de secunde
 • Sforăit
 • Cel mic respiră mai ales pe gură
 • Pierderea capacității de concentrare la învățătură

Toate aceste simptome pot semnala inflamarea vegetațiilor adenoide, cunoscute mai bine sub denumirea de polipi la copii. Un control la medicul specialist ORL va elucida cauza și există posibilitatea să se recomande înlăturarea pe cale chirurgicală a polipilor respectivi.

Când e recomandat să consulți un specialist pentru copilul tău

În cazul adenoiditei acute, mai întâi apar dificultăți de respirație, apoi începe să curgă nasul și apare tusea, după care apar durerile de cap, de gât și de urechi, uneori și febră, caz în care adenoidita a determinat și otită.

În cazul adenoiditei cronice, copilul respiră pe gură, se trezește obosit, are tulburări de atenție, prezintă episoade de irascibilitate, nu poate înghiți, nu poate fi atent la școală sau la ceea ce se vorbește lângă el sau la televizor și apar dureri de cap.

În ambele cazuri este nevoie de consult medical și tratament adecvat. Polipii pot fi văzuți cu ajutorul unor dispozitive specifice, însă e posibil ca medicul să recomande și o radiografie.

Tratament pentru polipi

În cazul adenoitei acute, tratamentul pentru polipi la copii este medicamentos, având ca scop reducerea inflamației și eliminarea infecției. Medicul va recomanda antibiotice însoțite de antiinflamatoare, picături sau spray-uri pentru nas, pastile antialergice și ocazional și un tratament cu aerosoli. Se poate recomanda și un tratament cu cortizon administrat local.

În cazul adenoiditei cronice, va fi necesară eliberarea canalelor respiratorii și se recomandă intervenția chirurgicală, numită adenoidectomie, pentru a fi eliminați polipii. Este o operație simplă, care durează aproximativ o jumătate de oră, se face cu anestezie locală sau generală, după care copilul se va reface rapid.

Mulți părinți se întreabă dacă prin eliminarea polipilor la copii nu este afectat sistemul imunitar, însă polipii respectivi dispar oricum pe măsură ce copilul se apropie de perioada adolescenței. Dacă medicul recomandă îndepărtarea lor, înseamnă că astfel va fi ușurată viața copilului, care nu va mai răci atât de des și nu va mai face otite.

Această intervenție chirurgicală poate avea loc atât în mod clasic, cât și pe cale endoscopică. Se poate face indiferent de anotimp, dar e recomandat să aibă loc primăvară sau vara. Copilul operat de polipi nazali nu are voie să înoate, nici să stea în zone unde se fumează, în perioada de refacere postoperatorie.

Se recomandă modificarea stilului de viață după refacerea postoperatorie, pentru întărirea sistemului imunitar și evitarea apariției, pe cât posibil, a infecțiilor și a alergiilor. Astfel, sunt încurajate activitățile care se desfășoară în aer liber, practicarea unor sporturi, mersul la mare sau în zone de munte cu saline.

De exemplu, copiii care înoată în mod regulat sunt mai rezistenți la răceli, boli sau infecții și, ca să fie și antrenant, părintele poate înota împreună cu juniorul, beneficiind amândoi de întărirea sistemului imunitar. În orice caz, este important ca celor mici să le facă plăcere activitatea, îmbinând utilul cu plăcutul. Poți citi despre cele mai interesante și sănătoase activități sportive pentru cei mici de la experți în sport pe blogul Decathlon de sfaturi sportive.

Ce poți face pentru a preveni dezvoltarea polipilor la copii

Atunci când copilul este răcit, urmează întocmai pașii recomandați de medic pentru însănătoșire.

Dacă apar manifestări care indică prezența unor alergii, află ce le-a produs și ai grijă ca cel mic să beneficieze de tratament adecvat împotriva lor, atât prin medicamente, cât și prin evitarea expunerii la factorii de risc.

Dacă ești fumător, evită pe cât posibil fumatul în prezența copilului.

Dacă nu are parte de tratament adecvat din timp pentru polipii nazali, copilul poate suferi în timp modificări faciale, de tipul facies adenoid, poate căpăta dificultăți de vorbire, va fi lipsit de energie, nu se va putea concentra și învăța.

Medicul specialist ORL este singurul în măsură să îi dea un diagnostic corect și tratament, pentru ca cel mic să poată duce o viață normală.

Bibliografie:

 1. https://neu.edu.tr/author/kaanguldal/?lang=en. “Nasal Polyp (Adenoid) Can Trigger Many Health Problems in Children.” Near East University I Neu.edu.tr, 12 June 2021, https://neu.edu.tr
 2. McClay, John E. “Adenoidectomy Treatment & Management: Medical Therapy, Surgical Therapy, Preoperative Details.” Medscape.com, Medscape, 22 Dec. 2022, https://emedicine.medscape.com
 3. “Adenoid Hypertophy: What Is It, Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, Removal, and More | Osmosis.” Osmosis, 2018, www.osmosis.org
 4. Geiger, Zachary, and Nagendra Gupta. “Adenoid Hypertrophy.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Truong, Mai Thy, and Peter J. Koltai. “Current Techniques of Adenoidectomy.” Sleep Apnea and Snoring, 2020, pp. 422–425, www.sciencedirect.com, https://doi.org/10.1016/b978-0-323-44339-5.00070-5
Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.