Hyperclinica MedLife Polimed Cub Center

Saturația de oxigen: Cum o măsori și care sunt valorile normale?

Ce este saturația de oxigen

Saturația de oxigen este unul dintre indicatorii stării de sănătate a organismului uman. Este important să știm care este saturația de oxigen, întrucât organele și țesuturile corpului au nevoie de oxigen pentru a funcționa la parametri optimi. Scăderea ei poate afecta foarte grav funcțiile organismului, ajungându-se până la deces.

Saturația normală de oxigen este de peste 95% și, în mod ideal, se apropie de 100%. Dacă ajunge să scadă sub 93%, proteinele pe care le sintetizează organismul atunci când reacționează la inflamația produsă vor acapara săculeții de aer din plămâni. Drept urmare, oxigenul nu mai poate ajunge în sânge, iar organele nu mai sunt oxigenate, declanșându-se astfel o serie de procese care pot duce rapid la deces.

Saturația de oxigen se monitorizează, în mod special, în cazul în care pacientul se confruntă cu boli care afectează plămânii, printre acestea numărându-se și COVID-19. Medicii vor recomanda, în acest caz, folosirea unui pulsoximetru de 2 ori pe zi, pentru a măsura saturația de oxigen din sânge. În cazul în care saturația scade sub valorile normale, este necesar ca pacientul să solicite ajutor medical de specialitate.

De asemenea, dacă este vorba despre o afecțiune monitorizată, pacientul necesită o mască de oxigen pe care să o folosească ori de câte ori este nevoie.

Valorile normale la adulți

În cazul adulților, saturația normală a oxigenului din sânge are valori cuprinse între 95-100%, o saturație de oxigen mai mică de 90% reprezentând un motiv serios de îngrijorare și necesitatea de a apela de urgență la ajutor de specialitate.

Valorile normale la copii

Pulsoximetria în cazul copiilor poate fi realizată eficient acasă, de către un adult. Valoarea saturației periferice a oxigenului trebuie să fie cuprinsă între 97-100% la copii și 93-97% în cazul bebelușilor.

Măsurarea poate avea loc și în somn. Este important de menționat că valorile minime apar dimineața, devreme, iar cele maxime în jurul orei prânzului.

Simptome ale unei saturații de oxigen scăzute

Pentru a afla dacă saturația oxigenului din sânge este la nivel optim, aceasta poate fi monitorizată cu ajutorul unui aparat numit pulsoximetru. Scăderea valorii oxigenului sub 95% reprezintă un motiv să apelezi urgent la ajutor medical.

În lipsa unui astfel de aparat, este necesar ca pacientul să acorde atenție simptomelor care pot apărea în caz de scădere a saturației oxigenului din sânge.

Simptomele unei concentrații scăzute de oxigen în sânge pot debuta cu dureri de cap și amețeli, tulburări de vedere, bătăi rapide ale inimii, agitație sau dimpotrivă, stare de somnolență, vertij, tuse continuă, probleme cu memoria și dificultăți ale concentrării, mâini și picioare reci (fără să fi fost așa de obicei), învinețirea limbii și a buzelor, a degetelor și a unghiilor, iar în cazuri grave se poate ajunge la pierderea cunoștinței, moment în care oricine se află în aproapierea persoanei în cauză trebuie să solicite ajutor de urgență.

Când și de ce scade saturația de oxigen

Atunci când nivelul saturației de oxigen scade din sânge se instalează hipoxemia. Aceasta poate fi declanșată de diverse afecțiuni, cum sunt bolile de inimă, inclusiv cele congenitale, problemele circulatorii, anemiile severe, apneea de somn sau afecțiuni ale plămânilor (astmul, pneumonia, emfizemul sau bronșita).

Altitudinea crescută poate avea, de asemenea, această consecință asupra corpului, fie că suntem la munte sau mergem cu avionul.

Este important de știut faptul că orice afecțiune care afectează starea hemoglobinei ajunge să afecteze întregul organism. Fiecare celulă sangvină conține în jur de 270 de milioane de molecule de hemoglobină, iar saturația nivelului de oxigen din sânge poate depinde și de abilitatea organismului de a produce aceste molecule.

Cum se măsoară saturația de oxigen

Saturația oxigenului în sânge se măsoară cu ajutorul unui aparat numit pulsoximetru, ideal pentru testarea rapidă, dar poate fi folosit și pentru monitorizarea continuă, atunci când este necesar. Acest aparat depistează foarte precis hipoxemia (scăderea oxigenării din sânge). Se aplică pe deget și are capacitatea de a măsura precis și rapid atât pulsul cardiac, cât și saturația de oxigen din sânge.

O altă metodă prin care se poate măsura saturația oxigenului din sânge este gazometria sangvină, o metodă mai dureroasă, care presupune recoltarea unei probe de sânge din artera încheieturii mâinii.

COVID-19 și saturația de oxigen

Virusul COVID–19 ajunge în organism pe cale aeriană, motiv pentru care organele care compun aparatul respirator sunt cele mai afectate. La început, sunt afectate căile respiratorii superioare (căile nazale, faringele, laringele și traheea), iar pe măsură ce boala evoluează, virusul ajunge și la căile respiratorii aflate în zona inferioară (bronhii, bronhiole și plămâni). Atunci când acestea sunt afectate, pot apărea complicații grave.

După afectarea sistemului respirator încep să fie afectate și celelalte organe care depind de oxigenul pe care îl primesc prin sângele arterial, respectiv mușchii, creierul și organele interne. Prin scăderea capacității de a respira, scade și posibilitatea transportului oxigenului din aerul inspirat acolo unde el este necesar în organism.

Saturația de oxigen scade și provoacă o serie de probleme în lanț celorlalte organe. În cazul COVID-19, studiile nu au legat încă anumite gene de afectarea severă a unor pacienți, însă până la rezultate mai precise sunt recomandate măsuri pentru întărirea sistemul imunitar. Organismul este astfel mai puțin expus la boli, se vindecă mai ușor și face față stresului mult mai bine. Se poate observa chiar și o întârziere a procesului de îmbătrânire fizică atunci când sistemul imunitar este bine întreținut.

Sistemul imunitar are capacitatea de a îndepărta din corp agenții patogeni și de a lupta împotriva propriilor celule atunci când acestea își modifică forma și structura, cum se întâmplă în cazul unor boli foarte grave (cancer).

Dacă ai fost afectat de virusul COVID – 19, este recomandată o monitorizare imagistică, pentru a te asigura că plămânii nu au fost afectați. Totodată, acest lucru te poate ajuta să previi apariția unor posibile complicații.

Cum poate fi prevenită scăderea saturației de oxigen?

Un mijloc bun de prevenție este să înveți să respiri corect, pe nas. Respirația pe gură poate afecta organismul, mai ales în somn. Corectează cu ajutor medical eventualele afecțiuni care pot afecta respirația pe nas, cum este de exemplu deviația de sept sau apneea din timpul somnului.

Ai grijă ca sistemul imunitar să fie la cote optime, printr-o alimentație corectă, care să includă fructe, legume și cereale integrale, activitate fizică moderată ideal în aer liber și grija de a locui sau lucra în încăperi curate și bine aerisite. Încearcă să renunți la fumat, dacă este cazul.

Dacă te confrunți cu afecțiuni ale aparatului respirator, cum sunt COVID – 19 sau BPOC, vei avea nevoie de o monitorizare permanentă a nivelului de oxigen din sânge.

Pentru a crește nivelul saturației de oxigen din sânge în caz de urgență, încearcă să stai ridicat mai degrabă decât întins, ieși afară în aer liber sau dimpotrivă, intră într-o încăpere dacă afară este foarte frig sau foarte cald, tușește forțat pentru a elibera căile respiratorii de mucusul care poate fi prezent și le poate bloca și ai grijă să nu respiri superficial, ci profund.

Oricând observi că ai dificultăți legate de respirație, solicită ajutorul medical pentru a putea identifica problema și pentru a beneficia de tratamentul necesar.

Bibliografie

  1. Hafen, Brant B, and Sandeep Sharma. “Oxygen Saturation.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 Aug. 2021, www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. “Blood Oxygen Level: What It Is How to Increase It.” Cleveland Clinic, 2022, https://my.clevelandclinic.org
  3. Holland, Kimberly. “Is My Blood Oxygen Level Normal?” Healthline, Healthline Media, 29 Apr. 2022, www.healthline.com
  4. Claudio, Sorino, et al. “Calcified Pleural Plaques in a Man with Chronic Obstructive Pulmonary Disease.” Pleural Diseases, 2022, pp. 159–166, www.sciencedirect.com, 10.1016/b978-0-323-79541-8.00016-3
  5. “The Importance of O2 Sats with COPD.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com
Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.