Hyperclinica MedLife Polimed Cub Center

Semnificaţia prezenţei leucocitelor în urină

Despre prezenţa leucocitelor în urină

Leucocitele, cunoscute și sub numele de celule albe din sânge, reprezintă o componentă esențială a sistemului imunitar. Ele ajută la protejarea organismului împotriva substanțelor străine, a microbilor și bolilor infecțioase. Aceste celule sunt produse sau stocate în diferite zone din corp: în glanda timus, în splină, în ganglionii limfatici și în măduva osoasă.

Leucocitele se deplasează permanent în corp, între organe, și monitorizează eventuale bacterii prezente sau infecții potențial problematice. Poate fi vorba de o infecție a tractului urinar, de infecții renale sau de alte afecțiuni medicale.

În condiții normale, leucocitele din urină apar la test fie absente, fie în cantităţi <6 pe câmp microscopic. Atunci când nivelul lor depășește limita normală, afecțiunea poartă denumirea de leucociturie.

Cauzele prezenței leucocitelor în urină

Leucocitele pot apărea în urină din diverse motive:

  • infecția tractului urinar: este cel mai frecvent motiv pentru creșterea nivelului de leucocite în urină; aceasta poate afecta orice parte a sistemului urinar, inclusiv vezica urinară, uretra și rinichii. Există mai multe posibilități de dobândire a unei infecții urinare, de la bacteriile care intră în tractul urinar prin uretră, apoi se înmulțesc în vezică și până la infecția rinichiului (pielonefrită), care se produce prin pătrunderea bacteriilor din sânge în cazul unei septicemii. Femeile au un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta o infecție a tractului urinar; aproximativ 50-60% dintre ele trec prin această afecțiune cel puțin o dată în viață. Nivelurile ridicate ale leucocitelor indică faptul că sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva unei infecții fungice, bacteriene sau parazitare;
  • pietrele la rinichi: niveluri scăzute de minerale și săruri dizolvate sunt prezente, în mod normal, în urină; când aceste substanțe să găsesc, însă, într-o cantitate mai ridicată, pot apărea pietrele la rinichi. Dacă acestea ajung la uretere, pot perturba fluxul de urină, iar când apare un blocaj, bacteriile se pot aduna și se poate dezvolta o infecție;
  • infecția renală: numărul de leucocite din urină poate crește dacă există o infecție la rinichi. Riscul de a dezvolta o infecție la rinichi este mai mare pentru o persoană care are un sistem imunitar deficitar sau care folosește un cateter urinar pentru o perioadă mai îndelungată;
  • blocarea sistemului urinar: o obstrucție poate rezulta dintr-o leziune traumatică, pietre la rinichi, tumori sau alte materiale străine; aceasta poate duce la hematurie (sânge în urină) sau hidronefroză (acumularea și stagnarea urinei în rinichi);
  • retenția de urină: poate fi acută (produsă brusc, determină dureri mari la nivelul abdomenului inferior) sau cronică (poate evolua fără niciun simptom) și poate duce la creșterea și dezvoltarea microorganismelor, provocând o infecție a tractului urinar și apariția leucocitelor în urină. În plus, vezica urinară va începe să slăbească și nu se va putea goli complet; acest lucru duce la acumularea urinei în interiorul vezicii, ceea ce are ca rezultat dezvoltarea bacteriilor;
  • lupusul eritematos sistemic: boală autoimună, caracterizată prin inflamații ale articulațiilor, pielii, ochilor și ale rinichilor;
  • utilizarea medicamentelor: unele tipuri de medicamente, cum ar fi antibioticele, aspirina, corticosteroizii și diureticele pot determina niveluri crescute de leucocite în urină;
  • cancerul: cancerul de vezică urinară, de prostată sau de rinichi poate slăbi sistemul imunitar și poate duce la niveluri crescute de leucocite în urină. În plus, leucocitele pot apărea ca efect secundar al tratamentului cancerului.

Care sunt factorii de risc ai prezenței leucocitelor în urină

Conform statisticilor, femeile prezintă un risc mai mare decât bărbații de a dezvolta o infecție a tractului urinar și, astfel, de a avea un număr ridicat de leucocite în urină. Infecțiile se dezvoltă mai des la ele, deoarece anatomia feminină favorizează pătrunderea bacteriilor în vezică.

Creșterea activității sexuale și modificările hormonale asociate menopauzei pot determina un risc mai mare de apariție a infecțiilor și, prin urmare, a nivelului crescut de leucocite în urină. De asemenea, femeile însărcinate sunt predispuse la a dezvolta infecții urinare.

Deși mai rar, bărbații se confruntă și ei cu afecțiuni ale tractului urinar, mai ales cei care au prostata mărită sau prezintă episoade recurente de prostatită.

Care sunt simptomele asociate prezenței leucocitelor în urină

Prezența leucocitelor în urină poate avea simptome diferite, de la pacient la pacient. Există totuși câteva semne comune, care indică această problemă:

  • urină tulbure sau urât mirositoare;
  • urinare frecventă;
  • senzație de durere sau de arsură la urinare;
  • prezența sângelui în urină;
  • frisoane și febră;
  • dureri în partea inferioară a spatelui cu iradiere în flanc;
  • durere pelvină acută;
  • greață sau vărsături;
  • dureri pelvine pe termen lung;
  • durere la contactul sexual.

Metode de diagnosticare

Prezența leucocitelor este diagnosticată printr-o analiză de urină, care poate scoate în evidență orice anomalie. Proba este analizată prin examen vizual, test deepstick și examen microscopic.

Este important de menționat faptul că prezența leucocitelor în urină, fiind determinată de o multitudine de cauze care necesită tratamente diferite, trebuie urmată de analize specifice mai amănunțite, pentru identificarea exactă a cauzei și stabilirea unei conduite terapeutice țintite. De toate aceste teste se ocupă, în principal, medicul urolog.

Opțiuni de tratament

Tratamentul pentru leucocite în urină depinde de cauza apariției acestora și dacă există sau nu o infecție. Pentru unele afecțiuni, cum ar fi o infecție bacteriană a tractului urinar, terapia cu antibiotice va elimina problema relativ rapid. Pentru infecțiile mai severe, poate fi necesar un tratament medical mai complex.

Un stil de viață sănătos poate ajuta la reducerea simptomelor unor afecțiuni care provoacă apariția leucocitelor în urină. De asemenea, anumite medicamente pot ameliora durerea la nivelul sistemului urinar.

În cazul obstrucției de tract urinar, cum ar fi o tumoră sau calculi renali, este posibil ca medicul să recomande intervenția chirurgicală.

În cazul tumorilor localizate la nivelul tractului urinar, opțiunile de tratament constau în operație, chimioterapie sau radioterapie.

În cazul mai rar de tuberculoză a tractului urinar sau în cazul bolilor autoimune care afectează rinichiul pot exista leucocite în urină, dar cu uroculturi negative, fiind necesare investigații care implică, pe lângă medicul urolog, și medici din alte specialități.

Modalități de prevenţie

Cea mai simplă metodă de a preveni apariția leucocitelor în urină este de a avea un aport corespunzător de lichide, ceea ce reduce considerabil riscul infecțiilor de tract urinar și al dezvoltării litiazei renale (pietrelor la rinichi). Hidratarea corespunzătoare presupune o cantitate de minim doi litri de lichide pe zi. Pe lângă apă, se poate consuma și ceai de coacăze negre sau merișor. Lichidele ajută la eliminarea bacteriilor din vezica urinară, diluează sărurile concentrate în urină și diminuează disconfortul la urinare.

Evitarea consumului de cafea și alcool este, de asemenea, recomandat, în special în cazul sindromului de vezică hiperactivă asociat infecțiilor urinare. Acestea stimulează musculatura vezicii urinare, ceea ce intensifică senzația de urinare și disconfortul.

Bibliografie:

  1. “Leukocyte Esterase Urine Test Information | Mount Sinai – New York.” Mount Sinai Health System, 2021, www.mountsinai.org.
  2. Lemos, Marcela. “Leukocytes in Urine: 6 Causes & What to Do.” Tua Saúde, Tua Saúde, 23 Feb. 2021, www.tuasaude.com.
  3. Higuera, Valencia. “Why Are There Leukocytes in My Urine?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 28 June 2018, www.medicalnewstoday.com.
  4. Watson, Stephanie. “What Causes Leukocytes in Urine?” WebMD, WebMD, 27 Aug. 2019, www.webmd.com.

Articole similare

Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.