Tusea la copii: diferenţa între cea productivă şi cea uscată, remedii pentru fiecare

Despre tuse

Tusea este un act reflex prin care organismul încearcă să cureţe căile respiratorii de secreţii sau de variate corpuri străine care ar putea fi aspirate, ori poate fi un semn de boală. De cele mai multe ori, tusea la copii este involuntară, dar poate fi şi un gest voluntar, provocat de o iritaţie a căilor respiratorii.

Copiii tuşesc când sunt răciţi din cauza mucusului care se prelinge pe partea din spate a gâtului. Tusea este mai frecventă în rândul preşcolarilor, dar copiii pot să tuşească chiar şi în lipsa unei răceli, fie din cauza unei camere insuficient aerisite sau din motive extra respiratorii, cum ar fi aerul mult prea rece de afară din timpul iernii.

De obicei, copiii pot să tuşească şi de 10 ori pe zi, fără un motiv anume, iar atât timp cât copilul mânâncă, se hidratează şi respiră normal, nu sunt motive de îngrijorare. Dacă în urma unui episod de răceală, tusea nu trece nici după 3 săptămâni, atunci pot fi prezente afecţiuni provocate de virusuri sau bacterii. 

Totuşi, tusea ar trebui luată în serios pentru că, atât la copii, cât şi la adulţi, poate fi supărătoare şi poate duce la:

Cele mai multe tipuri de tuse se agravează noaptea din cauza poziției culcat. Mucozitățile existente în nas se scurg în gât, iar acest lucru provoacă iritație. Și astmul poate declanșa o tuse seacă pentru că, noaptea, căile respiratorii sunt mai sensibile. Calmarea tusei la copii se poate face fie prin administrarea siropurilor indicate de medic, fie prin schimbarea poziției de somn.

De cealaltă parte, tusea de pe timpul zilei este provocată, cel mai frecvent, de alergii, viroze sau astm, ori de aerul rece de afară.

În principal, tusea este împărţită în două mari categorii: tuse seacă și tuse productivă.

Tusea seacă

Tusea seacă (sau tusea neproductivă) nu produce mucus sau flegmă. Tusea seacă la copii, denumită și tuse iritativă, este provocată, de obicei, de o iritație la nivelul căilor respiratorii superioare, care poate avea drept cauze: alergiile, tusea convulsivă, astmul etc. Adesea, aceasta este caracterizată de un gâdilat în gât și sunete care se aseamănă cu un ciocănit.

Noaptea, tusea seacă este cea mai persistentă, din cauza poziției culcat a copilului. Pentru a calma tusea seacă, de cele mai multe ori, este suficient un tratament antitusiv, dar sunt și alte medicamente eficiente pe care, însă, este indicat să le administrați doar după un consult de specialitate. 

Tusea productivă

Tusea productivă (cunoscută și sub denumirea de tuse umedă) este provocată de mucus, un lichid care provine din tractul respirator și apare, de obicei, ca urmare a unei infecții virale sau bacteriene precum gripa, răceala și pneumonia.

De obicei, tusea productivă este însoțită și de alte simptome precum: durere în gât, rinoree, oboseală.

Tratamentul tusei productive la copii ar trebuie să includă un expectorant care are rolul să subţieze mucusul și să ajute copilul să tușească mai ușor. Medicamentele care inhibă tusea nu sunt indicate, dar o discuție cu medicul specialist este de mare ajutor pentru un a beneficia de un tratament adecvat.

Tipuri de tuse la copii

Tipuri de tuse la copii

Tusea la copii poate avea mai multe forme:

Tusea lătrătoare

Acest tip de tuse este foarte zgomotoasă și apare în momentul în care căile respiratorii se inflamează, iar în jurul corzilor vocale se formează un edem, astfel încât aerul pătrunde cu dificultate prin laringe. De obicei, acest tip de tuse este provocată de laringită sau traheită sau chiar de amândouă.

Principalii factori declanșatori sunt virusurile, alergiile ori schimbările de temperatură din timpul nopții.

Un prim semn al tusei lătrătoare este zgomotul profund pe care copilul îl are la inspir și care se aude la nivelul pieptului. Aceasta se manifestă mai ales noaptea, iar dimineața copilul se trezește cu o voce răgușită.

Dacă după trei zile de tratament la domiciliu tusea nu trece, atunci este indicată o vizită la medicul pediatru.

Tusea convulsivă

Tusea convulsivă se mai numește și pertussis sau tuse măgărească, iar denumirea îi este dată de sunetul pe care copilul îl scoate atunci când încearcă să tragă aer în piept după un episod de tuse spastică. Tusea convulsivă este provocată de bacteria Bordetella Pertussis, extrem de contagioasă, care se găsește în gât, nas și gură și care afectează, ulterior, plămânii și căile respiratorii.

În cazul bebeluşilor, acest tip de tuse este foarte periculoasă. Tusea convulsivă poate pune în pericol viața sugarilor și a copiilor mici, existând riscul să nu primească suficient oxigen sau să se oprească din respirat, lucru care le afectează creierul și, ulterior, pot intra în stop cardiorespirator. De aceea este bine de știut că, în România, vaccinarea împotriva bacteriei Bordetella Pertussis intră în schema națională din vaccinul hexavalent care se administrează la 2, 4 și 6 luni, apoi la 6 și 14 ani.

Tusea șuierătoare

Acest tip de tuse este un semn că aerul nu circulă cum trebuie şi că există un blocaj în căile respiratorii. Blocajul poate fi provocat fie de un corp străin care îl împiedică pe copil să respire corect, fie o bronșiolită, astm sau o pneumonie. La nivel mecanic, inflamația produce o îngustare a căilor aeriene și, de aceea, copilul scoate un șuier atunci când respiră.

Dacă obstrucția este dată de un corp străin sau dacă tusea la copil persistă și după terminarea medicației trebuie să te adresezi imediat medicului pediatru.

Stridorul

Acest tip de tuse se deosebește de restul prin zgomotul pe care copilul îl scoate atunci când inspiră și care seamănă cu cel produs de un instrument muzical dezacordat. Stridorul este provocat, de cele mai multe ori, de o infecție virală la nivelul căilor respiratorii superioare, numită epiglotită. O altă cauză a stridorului, pe lângă infecția virală, poate fi aspirația unui obiect, de aceea prezentarea la medic este necesară și urgentă, pentru că există risc de sufocare.

Tusea care însoțește o răceală

Acest tip de tuse este provocată de diferitele tipuri de viroze respiratorii. Ea poate fi atât productivă, cât și seacă și ar trebui să se amelioreze la o săptămână după ce simptomele virozei au trecut.

Tusea cu febră

Când tusea este însoțită de febră la copil trebuie acordată o atenție deosebită. Dacă febra este ușoară, cel mai probabil copilul are doar o viroză, dar dacă febra depășește 39 de grade și este însoțită de apatie și dificultăți de respirație, atunci poate fi semn de pneumonie. De aceea trebuie făcută o vizită, de urgență, la medic. 

Tusea cu vomă

Acest tip de tuse poate apărea la copiii care suferă de astm sau care au o viroză. Voma apare în momentul în care tusea este productivă, iar în stomac ajung mucozități ce le provoacă greață. Mare atenție, însă, dacă voma persistă, trebuie mers la medic.

Tusea la sugari

La sugari, tusea poate fi extrem de periculoasă pentru că poate duce la apnee în somn și chiar deces prin stop cardiorespirator. Bebelușii mai mici de 6 luni prezintă cel mai mare risc de dezvoltare a unor complicații provocate de virusul respirator sincitial care apare, mai ales, în anotimpul rece.

Primele semne ale bolii sunt asemeni unei răceli banale, dar pot apărea dificultăți de respirație și chiar infecții ale urechii (pentru adulți și copiii mai mari), iar la copiii mici provoacă probleme respiratorii severe, precum bronșiolită sau pneumonie. Sugarii pot fi epuizați de tuse, de aceea trebuie mers de urgență la medic pentru a primi tratament cu oxigen. 

Când trebuie să consulți un medic

Când trebuie să consulți un medic

Cele mai multe tipuri de tuse nu necesită un consult de specialitate dacă trec în maximum 3 săptămâni după ce semnele unei răceli sau viroze au dispărut. Dacă adultul sau copilul suferă de pneumonie sau bronhopneumonie cronică, atunci tratarea tusei trebuie făcută mai devreme decât în cazul altor pacienți.

Totuși, niciun semn nu trebuie ignorat, iar vizita la medic trebuie făcută dacă:

 • bebelușul mai mic de trei luni tușește deja de câteva ore;
 • copilul/ bebelușul are fața, buzele și limba învinețite;
 • copilul/ bebelușul are dificultăți de respirație;
 • copilul/ bebelușul are febră mare;
 • copilul/ bebelușul este apatic;
 • copilul/ bebelușul este agitat;
 • copilul tușește spasmodic și scoate un sunet măgăresc;
 • copilul tușește și expectorează cu sânge;
 • copilul, pe lângă tuse, prezintă stridor, tuse lătrătoare ori șuierătoare, semn că ar fi inspirat un corp străin în căile respiratorii.

Remedii pentru tuse

În ceea ce privește tratamentul, acesta diferă în funcție de tipul de tuse. De exemplu, dacă tusea este provocată de o pneumonie bacteriană, atunci medicul poate prescrie antibiotice, pentru astm sunt indicate bronho-dilatatoarele, iar în cazurile grave de infecții virale poate fi necesară administrarea de oxigen.

Principalele remedii de tuse la copii sunt însă siropurile pe bază de plante care se găsesc în farmacii și care îi pot ajuta să expectoreze, dacă vorbim de o tuse productivă, sau siropuri care să îi ajute să tușească, dacă vorbim despre o tuse seacă. 

Tot din tratamentul tusei la copii face parte și hidratarea, mai ales dacă vorbim despre o răceală, gripă sau viroză. Este recomandat și un aport mai mare de vitamina C, dar nu preluată din sucurile de citrice care irită stomacul. Uneori, tusea persistentă poate provoca și durere în gât la copii, iar în acest caz, un tratament pentru tuse și durere în gât poate fi mierea. Acest produs este un antiseptic natural care reducere iritația tractului respirator și inflamația. Atenție însă, nu este recomandată administrarea copiilor de până în 2 ani pentru că este puternic alergenică.

Bibliografie

 1. “Causes and Treatment of Coughs in Children.”WebMD, WebMD, 13 Sept. 2011, www.webmd.com
 2. “Types of Coughs in Children.”Childrenscolorado.org, 2022, www.childrenscolorado.org
 3. “Cough in Children | Health Navigator NZ.” Health Navigator New Zealand, Health Navigator New Zealand, 2022, www.healthnavigator.org.nz

Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.