Vaccin anti poliomielită: conținut, acțiune, beneficii, efecte secundare

Ce este şi ce conține vaccinul împotriva poliomielită

Vaccinul împotriva poliomielitei este singura soluție pentru combaterea acestei maladii virale și pentru încetarea răspândirii sale în cele câteva țări în care mai există. 

Poliomielita este o boală contagioasă gravă, determinată de virusul poliomielitic (trei subtipuri), care afectează sistemul nervos central, în trecut fiind una dintre principalele cauze ale decesului, paraliziei acute și invalidității pentru tot restul vieții. 

Singura modalitate de a preveni infectarea cu poliovirus este vaccinarea. Există două tipuri de vaccin:

  • un vaccin poliomielitic inactivat (VPI);
  • un vaccin poliomielitic viu atenuat (VPO), administrat oral. 

Ambele sunt eficiente împotriva virusului polimielitic. Totuși, deşi VPO nu se mai utilizează în UE, el este sigur și eficace și oprește răspândirea poliomielitei determinate de virusul sălbatic care mai circulă încă în unele țări. În cazul VPI, administrat injectabil, este evitat pasajul digestiv al virusurilor din vaccin şi excretarea lor în mediu prin fecale. Se micşorează astfel riscul de contaminare al mediului cu poliovirusuri provenite din vaccin, limitând transmiterea poliovirusurilor sălbatice parţial inactivate (derivate din VPO) la persoanele susceptibile. La nivel mondial, există tendinţa înlocuirii vaccinului VPO cu VPI în schemele naţionale de vaccinare din ţările dezvoltate.

Vaccinul antipoliomielitic se găsește sub mai multe forme, combinații și denumiri comerciale, însă, în prezent, în țara noastră este foarte răspândită și larg utilizată suspensia injectabilă în seringă preumplută care conține componente împotriva a şase boli (vaccinul hexavalent), inclusiv împotriva poliomielitei. Astfel, suspensia conține virus poliomielitic inactivat pentru toate cele trei tipuri, cât și componente împotriva difteriei, tetanosului, pertussis-ului, hepatitei B și Haemophylus influenzae tip b. 

Când se administrează vaccinul împotriva poliomielitei

Copilul ar trebui să primească patru doze de vaccin antipoliomielită, conform schemei naționale de vaccinare, astfel: 

  • vaccinarea primară constă în administrarea a două doze de vaccin, la interval de minimum opt săptămâni, sau de trei doze, la interval de minimum patru săptămâni.  
  • după efectuarea schemei de vaccinare primară cu două sau trei doze de vaccin hexavalent, trebuie administrată o doză de rapel. Doza de rapel trebuie administrată la cel puțin șase luni după ultima doză din schema de vaccinare primară și în conformitate cu recomandările oficiale. 

Practic, vârstele pentru vaccinare antipoliomielită sunt 2, 4, 11 luni și 6 ani. 

Cum acționează vaccinul anti antipoliomielită

Vaccinul antipoliomielită acționează determinând organismul să producă proprii anticorpi împotriva virusului poliomielitic. 

Vaccinul polio inactivat are o eficiență ridicată în producerea imunității împotriva virusului poliomielitic. Peste 90% dintre persoanele vaccinate dezvoltă anticorpi împotriva tuturor celor trei tulpini de virus polio după primele două doze de vaccin, iar cel puțin 99% sunt imune la finalul schemei de vaccinare. 

Durata imunității cu vaccinul IPV asigură protecție timp de mai mulți ani după finalizarea unei serii complete de vaccinare. 

În compoziţia unui vaccin intră o mică parte din bacteria sau din virusul care provoacă o anumită boală sau cantităţi infime din substanţele chimice produse de bacteria respectivă. Vaccinurile funcţionează prin forţarea sistemului imunitar al organismului să producă anticorpi (substanţe care anihilează infecţia sau boala). În cazul în care copilul dumneavoastră contractează o infecţie în viitor, anticorpii o vor identifica şi vor fi pregătiţi să-l apere.

Beneficiile vaccinului pentru poliomielită

Vaccinul antipoliomielitic inactiv poate preveni poliomielita. Vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008, în România s-a administrat vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009 a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).

Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicații și efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur.

Riscurile întârzierii sau a refuzului vaccinării

Pierderea uneia sau a mai multor doze de vaccin antipoliomielită poate fi recuperată ulterior, însă riscul asociat amânării sau refuzului vaccinării atrage după sine, în primul rând, riscul de dezvolta boala. 

Efecte secundare

După administrarea vaccinului antipoliomielită pot apărea unele efecte secundare minore la locul vaccinării ca: durere, indurație și roșeață, iritabilitate, plâns, vărsături, diaree, erupție tegumentară, uneori febră moderată. După administrarea primei doze, comparativ cu administrarea dozelor ulterioare, s-a observat o valoare ușor mai mare a reactogenicității solicitate. 

Mituri privind vaccinul antipoliomielită

  • Vaccinurile conţin mercur 

Thimerosal este o substanță anticoagulantă în care se găsește o cantitate foarte mică de mercur. Această substanță previne contaminarea cu microorganisme. În prezent, însă, s-a renunțat la utilizarea acestei substanțe, nu o veți regăsi în lista excipienților sau adsorbanților vaccinului.

  • Vaccinurile cauzează autism

În anul 2004, Institutul de Medicină IOM a făcut public un raport care arăta că nu există legături directe între vaccinuri şi autism. În plus, studiile care au raportat o posibilă legătură între vaccinuri şi dezvoltarea autismului s-au dovedit a fi complet false și rău intenționate. Reprezentanţii institutului au mai declarat că, pentru copii, este mult mai riscant să nu fie vaccinaţi.

  • Vaccinurile pot avea efecte secundare

Printe cele mai frecvente efecte secundare sunt rănile lăsate în urma injecției și febră, care pot fi tratatate cu antitermice. Mai puțin comune sunt reacțiile anafilactice, convulsiile, reacțiile hipotonice, febra ridicată, noduli la locul de injectare care pot apărea în rândul copiilor.

  • Vaccinurile garantează protecţie 100%

Vaccinurile nu oferă 100% garanția că nu vă veți mai îmbolnăvi niciodată. Sunt, însă, de mare ajutor în lupta cu bacteriile și infecțiile. Există, totuşi, şi alți factori care pot duce la îmbolnăvire, chiar dacă toate persoanele cu care intrăm în contact sunt vaccinate.

  • Vaccinurile slăbesc sistemul imunitar

Medicii sunt de părere că fiecare doză de vaccin permite sistemului imunitar să creeze anticorpii necesari care să lupte cu infecțiile.
 

Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.