Despre vaccinul hexavalent: ce este, administrare, riscuri

Vaccinurile sunt cel mai eficient mijloc de prevenire a bolilor care pun viața în pericol, prin stimularea răspunsului imunitar al organismului la diferite boli produse de virusuri sau bacterii.

Ce este și ce conține vaccinul hexavalent?

Vaccinul hexavalent este o suspensie injectabilă, un vaccin combinat, 6 în 1, care protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, afecțiunilor provocate de Hemophilus influenza tip B (pneumonii, meningiteotite, epiglotite) și hepatitei B. 

Vaccinul hexavalent conține: anatoxină difterică, anatoxină tetanică, antigeni Bordetella pertussis (anatoxină pertussis, hemaglutinină filamentoasă), virus poliomielitic (inactivat), antigen de suprafață al virusului hepatitei B, polizaharida Haemophilus influenzae tip B. 

Ca excipienți, acesta conține: hidrogen fosfat disodic, dihidrogenofosfat de potasiu, trometamol, zahăr, aminoacizi esențiali, hidroxid de sodiu, acid acetic sau acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului) și apă. Toate aceste ingrediente suplimentare fie sunt în cantități foarte mici, fie sunt utilizate doar urme din aceste substanțe.

Când se administrează vaccinul hexavalent?

În România, vaccinul hexavalent se administrează la vârsta de 2, 4 și 11 luni, în cabinetul medicului de familie, conform Schemei Naționale de Vaccinare. Acesta se administrează intramuscular, în cazul bebelușilor la nivelul zonelor antero-laterale ale coapselor. Dacă sunt administrate două vaccinuri concomitent, se vor face unul într-un picior, al doilea în celălalt picior.

Cum acționează vaccinul hexavalent?

Vaccinul hexavalent conţine părți slăbite sau inactive ale Corynebacterium diphtheriae, Clostridium tetani, pertussis acelular, virusului poliomielitic, Haemophilus influenzae tip B şi virusului hepatic B, care vor declanşa un răspuns imun în organism. Cu alte cuvinte, vaccinul va antrena sistemul imun al gazdei să fie pregătit să atace adevăratul inamic, în momentul în care se va întâlni cu acesta.

Existenţa dozelor multiple se explică prin faptul că acest lucru este necesar pentru producerea de anticorpi cu viaţă lungă şi pentru dezvoltarea celulelor cu memorie. În acest fel, organismul este antrenat să lupte cu organismul specific, cel care provoacă boala, construind memoria agentului patogen, astfel încât să lupte rapid cu acesta, dacă va fi expus ulterior.

Beneficiile vaccinului hexavalent

Printre beneficiile oferite de acest vaccin se numără mai puţine injecţii la bebeluşi (trei în loc de 18), oferind o mai bună protecţie împotriva a şase afecţiuni mortale.

De asemenea, este un vaccin mai compliant, cu un risc scăzut de efecte secundare, precum febra sau roșeața.

Vaccinul hexavalent este gratuit în România, putând fi administrat în cabinetul medicului de familie.

Vaccinul hexavalent nu numai că te protejează pe tine, ci îi protejează și pe cei care nu pot fi vaccinați.

Riscurile întârzierii sau a refuzului vaccinării

În cazul în care se întârzie sau se refuză acest vaccin, se ignoră importanța vaccinării ca intervenție cheie, eficientă de îngrijire a sănătății pentru protejarea copiilor și prevenirea mortalității.

Conform Organizației Mondiale de Sănătate, aproximativ 12 milioane de bebeluși cu vârsta mai mică de 1 an, adică 1 din 10 copii, nu au fost vaccinați în anul 2016, acest vaccin putând preveni moartea copiilor care suferă de difterie, tetanos sau tuse convulsivă.

Un alt risc este acela de a pune în pericol persoanele care nu pot fi vaccinate. De exemplu, persoanele cu afecțiuni subiacente, care le slăbesc sistemul imunitar (cum este cancerul sau HIV), sau care au alergii severe la unele componente ale vaccinului. Acești oameni pot fi protejați dacă trăiesc printre persoane care sunt vaccinate.

Efecte secundare ale vaccinului hexavalent

Printre reacțiile secundare ale administrării vaccinului hexavalent se numără:

  • reacții locale (edem, nodului, durere);
  • reacții sistemice (febră, agitație psihomotorie greu controlabilă).

Mituri privind vaccinul hexavalent

  • Vaccinurile conțin multe componente dăunătoare, precum aluminiu

Vaccinurile conțin doar ingrediente care permit administrarea în siguranță a produsului. Ele conțin doze chiar mai mici decât doza la care suntem expuși în mod natural, în mediul nostru. Nu toate vaccinurile conțin aluminiu, dar cele care conțin au cantități mult mai mici decât ceea ce obișnuiește o persoană să consume într-o zi din alimente, apă potabilă și medicamente.

  • Vaccinurile provoacă autism și sindromul morții subite a sugarului

Vaccinurile sunt foarte sigure. Majoritatea reacțiilor la vaccin sunt, de obicei, temporare și minore, cum ar fi febra sau durerile de braț. Studiul din 1998, cel care a ridicat îngrijorări cu privire la o posibilă legătură între vaccin și autism, a fost retras de jurnalul care l-a publicat, deoarece era semnificativ defectuos și neverosimil din punct de vedere științific.

  • Nu trebuie să-mi vaccinez copilul pentru că toți ceilalți copii din jurul lui sunt deja imuni

Imunitatea de turmă apare atunci când o mare parte a unei comunități este imunizată împotriva unei boli contagioase, reducând astfel șansa apariției unui focar. De acest tip de protecție depind bebelușii, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate, care nu pot primi vaccinuri. Cu toate acestea, dacă destui oameni se bazează pe imunitatea de turmă ca metodă de prevenire a infecțiilor cu boli prevenibile prin vaccin, această imunitate de turmă va dispărea în scurt timp.

  • Un copil poate face boala de la un vaccin

În realitate, majoritatea vaccinurilor sunt vaccinuri inactivate (ucise), ceea ce face imposibilă contractarea bolii de la vaccin.

Bibliografie

  1. Guest. “Esentialul in Medicina de Familie 2016 – PDFCOFFEE.COM.” Pdfcoffee.com, PDFCOFFEE.COM, 2016, https://pdfcoffee.com
  2. “Hexavalent Vaccine: Less Injections and More Protection for Babies.” WHO | Regional Office for Africa, 2018, www.afro.who.int
  3. ANEXA I REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI. https://www.ema.europa.eu
Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.