Tipuri de noduli mamari: Cauze, simptome si excizia leziunilor

Ce se intampla cu organismul nostru atunci cand apar nodulii mamari? In cele ce urmeza, va prezentam ce sunt si ce tipuri de noduli mamari exista, care sunt cauzele de aparitie si cum pot fi tratati.

Ce sunt nodulii mamari?

Nodulii mamari se pot dezvolta atat la barbati, cat si la femei, dar sunt mult mai frecventi in randul femeilor. In cazul femeilor, tesutul mamar se schimba pe durata intregii vieti, fiind sensibil la schimbarile hormonale din perioada ciclului menstrual.

O persoana poate dezvolta noduli mamari la orice varsta. Unii bebelusi dezvolta noduli mamari datorita estrogenului pe care il primesc de la mamele lor in timpul nasterii, urmand ca apoi nodulii sa dispara de la sine. Fetele aflate in perioada de prepubertate dezvolta uneori noduli de san, care dispar de obicei in mod natural in timpul pubertatii, aceeasi desfasurare avand-o si baietii aflati la varsta adolescentei. Partea buna este ca, nodulii sunt temporari si pot disparea in cateva luni.

Un nodul mamar este o protuberanta, o umflatura bine localizata care se simte diferit la palpat fata de tesutul mamar din jur sau fata de tesutul mamar din aceeasi zona a celuilalt san.

Exista numeroase motive care pot conduce la dezvoltarea nodulilor mamari, precum:

  • modificari normale ale tesutului mamar;
  • infectii ale sanilor;
  • Leziuni.

Cele mai multe formatiuni nodulare nu sunt canceroase si nu prezinta nici un risc pentru sanatate.

Tipuri de noduli mamari

Datorita anatomiei sale formate din grasime, tesut conjunctiv fibros, vase de sange, nervi, tesut glandular mamar, sanul determina glanda sa fie neomogena, micronodulara.

Noduli benigni sau maligni

Majoritatea nodulilor mamari sunt benigni, neprezentand riscul de dezvoltare a unor tumori. Nodulii benigni ai sanilor au de obicei margini netede si pot fi usor miscati atunci cand este palpata zona. Nodulii benigni se gasesc adesea la ambii sani.

Nodulii mamari maligni prezinta de multe ori margini neregulate si sunt mai duri la palpat si mai bine fixati in tesut, acestia reprezentand aproximativ 20% din cazurile descoperite.

Atentie! Nodulii maligni pot fi fatali, daca nu sunt depistati si tratati la timp.

Noduli durerosi sau noduli nedurerosi

Nodulii benigni se manifesta de multe ori cu durere si zone inflamate temporar. Cel mai des, nodulii maligni sunt nedurerosi, insa uneori, si ei pot provoca durere atunci cand se afla in stadii avansate.

Noduli duri sau moi la atingere

Nodulii pot fi duri si imobili precum un sambure de cireasa, sau moi, plini de lichid, care aluneca printre degete ca un bob de strugure. Pot avea dimensiuni intre 5 mm si cativa cm, desi nodulii mamari voluminosi sunt destul de rari. Nodulii moi la atingere si mobili sunt mai degraba benigni, pe cand cei duri si fixati la tesuturile adiacente ridica suspiciunea de malignitate.

Atentie! Nu se poate spune ca toti nodulii benigni sunt mobili si toti cei maligni sunt bine fixati. In cazul in care aveti noduli mamari apelati la un medic specialist pentru a face investigatiile necesare stabilirii unui diagnostic corect.

De ce apar nodulii la san?

Cauzele posibile ale nodulilor mamari includ:

  • un abces sau o infectie;
  • adenom sau fibroadenom;
  • modificari fibrochistice;
  • chisturi simple;
  • necroza traumatica a grasimilor si lipom;
  • papiloame intraductale;
  • cancerul de san.

Abcese

Abcesele se dezvolta uneori la nivelul sanului si pot fi dureroase. Ele sunt benigne si sunt de obicei cauzate de bacterii. Pielea sanilor in zona afectata poate deveni rosie la culoare si se poate simti fierbinte sau mai dura la atingere. Femeile care alapteaza sunt mai susceptibile de a dezvolta abcese mamare.

Fibroadenoame

Fibroadenoamele reprezinta cea mai frecventa forma de noduli benigni. Atunci cand sunt palpate, acestea se simt ca niste formatiuni solide, rotunde, cu margini netede, de consistenta cauciucului si care se misca liber la nivelul tesutului mamar. De obicei nu sunt dureroase. Femeile cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani dezvolta destul de frecvent astfel de formatiuni nodulare. Nu sunt canceroase si de multe ori dispar spontan. Fibroadenomul poate fi indepartat si chirurgical.

Modificari fibrochistice

Schimbarile hormonale din perioada ciclurilor menstruale pot crea modificari la nivelul sanilor. Acestea sunt cunoscute sub numele de modificari fibrochistice ale sanilor. Noduli mamari pot aparea la ambii sani care au tendinta sa creasca in dimensiune si sensibilitate chiar inainte de ciclul menstrual. Modificarile fibrochistice pot provoca si ingrosarea tesutului mamar. Aceste modificari sunt mai vizibile in jurul varstei de 40 de ani si reprezinta cea mai frecventa cauza a nodulilor mamari benigni la femeile cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani. Femeile aflate in postmenopauza sunt mai putin susceptibile de a avea aceste tipuri de modificari ale sanilor.

Acest tip de noduli nu necesita tratament, dar medicul specialist poate recomanda scheme de tratament pentru a reduce disconfortul resimtit lunar.

Chisturi simple

Chisturile simple sunt mici formatiuni bine definite pline cu lichid, care afecteaza de obicei ambii sani. Sensibilitatea si dimensiunea lor se schimba adesea odata cu ciclul menstrual. Chisturile pot varia in dimensiune de la foarte mici, vizibile numai pe o scanare cu ultrasunete, pana la intre 2,5 si 5 centimetri. Chisturile mari pot pune presiune pe alte tesuturi, iar acest lucru poate fi inconfortabil. Chisturile sebacee nu au nevoie de obicei de tratament, dar pot fi indepartate daca sunt dureroase sau deranjante.

Papiloame intraductale

Papiloamele intraductale sunt excrescente mici, asemanatoare negilor, pozitionate in captuseala canalului mamar din apropierea mamelonului, care pot provoca sangerari. Acestea afecteaza in special femeile care au varste intre 30 si 50 de ani. Formatiunile pot fi indepartate printr-o interventie chirurgicala.

Necroza traumatica si lipomul

Daca tesutul gras din san se deterioreaza sau se descompune, poate aparea necroza grasimilor.

Necroza traumatica a grasimilor apare atunci cand exista o leziune la nivelul sanului. Aceasta determina grasimea din tesutul mamar sa formeze noduli care sunt in general rotunzi, fermi, grei. Necroza traumatica poate fi dureroasa. De la caz la caz, acesti nodul pot fi eliminati printr-o interventie chirurgicala sau nu.

Un lipom este un nodul de consistenta moale, mobile si nedureros. Lipomul este o tumoare benigna, grasa.

Noduli cancerosi

Un nodul canceros sau o tumora are o consistenta mai dura, fiind aderent la tesut. De obicei are o forma neregulata si se poate simti ca si cum ar fi lipit de piele sau de tesutul profund din san.

Cancerul de san nu este de obicei dureros, mai ales in stadiile incipiente. Se poate dezvolta in orice parte a sanului sau mamelonului, dar este cel mai frecvent in cadranul exterior superior.

Unele tumori maligne sunt dureroase. Acest lucru se poate intampla atunci cand sunt mari si provoaca comprimarea altor structuri din san sau daca acestea ulcereaza sau cresc prin piele.

Cum recunosti nodulii mamari?

Este recomandat sa consultati un medic specialist daca descoperiti modificari ale sanilor, cum ar fi:

  • O zona care este clar diferita de orice alta zona de pe fiecare san;
  • O portiune ingrosata in sau in apropierea sanului sau axilei a carei aparitie nu interfereaza cu ciclul menstrual;
  • O modificare a dimensiunii, formei sau conturului sanilor;
  • O masa neuniforma, un modul care se simte ca un bob de mazare sau ca un sambure sub piele;
  • O schimbare a aspectului sau a felului in care se simte pielea de pe san sau mamelon;
  • Scurgeri mamelonare de lichid transparent sau sange din mamelon;
  • Pielea inrosita pe san sau mamelon.

Cum se localizeaza nodulii sau leziunile mamare?

Medicul specialist poate stabili tabloul clinic al persoanei si poate efectua un examen de san pentru a examina nodulii mamari. Daca exista scurgeri de lichid din mamelon, medicul poate recomanda efectuarea unor teste de sange pentru a verifica nivelul hormonilor si sa colecteze o proba pentru a verifica existenta unor celule anormale (biopsie).

Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei mamografii sau a unei ecografii mamare pentru a verifica daca nodulul este solid sau umplut cu lichid.

Atentie!
Femeile cu varste cuprinse intre 45 si 54 de ani cu risc mediu de dezvoltare a unui cancer mamar si de aceea este recomandata efectuarea anuala a unui control medical de specialitate si a unei mamografii. Conform Societatii Americane de Imagistica, persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 44 de ani, pot da startul mamografiei de screening in conditii particulare.

Femeile cu varste de peste 55 de pot efectua un control de specialitate si o mamografie o data la 2 ani.

De asemenea, este recomandat sa urmati un stil de viata echilibrat pentru a preveni aparitia nodulilor si a cancerului la san.

In ce consta excizia leziunilor sanului si cand este necesara?

In functie de diagnostic, medicul specialist poate recomanda excizia leziunilor.

Daca este vorba de un abces, tratamentul va consta in administrarea de antibiotice.

Uneori chisturile mari si dureroase pot fi indepartate prin punctie aspirativa. Medicul va introduce un ac fin in chist, pentru a elimina lichidul. Totusi, in timp, chistul se poate umple din nou cu lichid. Daca acesta reapare dupa punctii aspirative repetate, este necesara o biopsie pentru verificarea prezentei unui carcinom.

In cazul in care medicul specialist suspecteaza prezenta unui cancer, va fi efectuata o biopsie. In acest caz, tratamentul presupune, in functie de stadiul bolii de obicei, chimioterapie si/ sau terapie cu radiatii si tratament chirurgical – lumpectomie, sau îndepărtarea nodulului sau mastectomie, care se referă la îndepărtarea sânului.

Medicul specialist poate recomanda efectuarea testelor genetice BRCA1 sau BRCA2. Daca aceste gene cu mutatii sunt prezente, o operatie de mastectomie ar putea fi o optiune pentru a preveni reaparitia cancerului.

Atentie! Prezentarea are un caracter strict informativ.

Concluzie

Nodulii mamari pot aparea din cauze multiple si, in cele mai multe cazuri nu sunt de natura canceroasa sau nu dezvolta tumori. Daca va confruntati cu noduli mamari, adresati-va unui medic specialist pentru a urma o formula de tratament adecvata conditiei dumneavoastra.

Referinte suplimentare:

Acest site foloseste "cookies".Prin continuarea navigarii esti de acord cu utilizarea lor.